PRINOVA U OBITELJI

U SUNČEVOM SUSTAVU: Otkriven novi patuljasti planet na kojem godina traje 1.100 zemaljskih

Na obiteljskom portretu Sunčevog sustava uskoro će se pojaviti novo lice. Znanstvenici su u regiji iza Plutona otkrili novi patuljasti planet čija godina traje 1.100 zemaljskih.

Na oko 13,7 milijardi kilometara od Sunca nalazi se patuljasta planeta promjera oko 530 kilometara, piše Space.com.

Za usporedbu, Plutonov najveći mjesec, Charon, ima promjer od oko 1200 kilometara, a maksimalno se udalji od Sunca oko 7,3 miljardi kilometara.

Solarna godina, odnosno jedan krug oko Sunca, novotorkivenog planeta traje nevjerojatnih 1.100 godina.

Jedna godina na Plutonu traje oko 2480 zemlajskih godina.

Ipak, najzanimljiviji podatak o objektu koji za sada nosi naziv 2014 UZ224 je način na koji je pronađen.

Slučajno otkriće

Profesor astronomije David Gerdes sa Sveučilišta u Michiganu nalazi se na čelu tima zaslužnog za otkiće patuljastog planeta. On je razvio kameru nazvanu Dark Energy Camera (DECam), koju je američko Ministarstvo za energetiku naručilo kako bi mapiralo udaljene galaktike i supernove.

Prije nekoliko godina Gerdes je svojim studentima dao zadatak da u mapi galatika pokušaju locirati pojedine objekte unutar našeg sustava.

Iako zvuči čudno, objekti u našem svemirskom “susjedstvu” mogu se razaznati i na mapama udaljenih galaktika tako što se uočava njihovo značajno kretanje u odnosu na pozadinske objekte koji naizgled miruju.

Treći najudaljeniji objekt

Studenti su promatrali snimke koje se bilježe jednom u nekoliko dana ili čak tjedana, što je registriranje pokreta tijela učinilo znatno težim.

Ipak, razvili su softver koji je sve znatno olakšavao, što je na kraju dovelo do uočavanja sporog kretanja malenog 2014 UZ224, a za potvrdu otkrića trebale si im čak dvije godine.

Točna orbitalna putanja 2014 UZ224 još uvijek nije jasna, a znanstvenici kažu da 2014 UZ224 je treći najudaljeniji objekt u Sunčevom sustavu.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr