U meteoritu pronađene organske molekule

Meteorit koji je pao na Zemlju prije 40-ak godina sadrži milijune organskih molekula, tvrde znanstvenici. Iako nije riječ o dokazu o postojanju života, organske su molekule osnova života.

Njemački znanstvenici su otkrili kako je meteorit koji je prije 40 godina pao na Zemlju prepun različitih organskih molekula, dakle kemijskih spojeva ugljika.

Iako organske molekule ne moraju značiti život, one jesu osnova za njegovu izgradnju. U svakom slučaju pokazuju od kakve je materije bio sazdan mladi Sunčev sustav. Zapravo, vjeruje se da je tzv. meteorit iz Murhisona koji je pao u Australiji stariji od Sunca. Ime je dobio po gradu u koji je pao.

“Zbilja smo uzbuđeni. Kad sam prvi put proučio meteorit i shvatio koliko je složen, bio sam zapanje”, rekao je za BBC Philippe Schmitt-Kopplin, voditelj istraživanja na Institutu za ekološku kemiju Neuherbergu, u Njemačkoj.

“S ovim informacijama možemo rekonstruirati što se događalo tijekom rađanja Sunčeva sustava”, kazao je, dodajući da su meteoriti poput fosila.

Znanstvenici vjeruju da je meteorit iz Murchisona nastao u vremenu prije formiranja Sunca, prije 4,65 milijardi godina. Vjeruju da je možda prošao kroz pradavne oblake mladog Sunčevog sustava, te je pokupio organske molekule.

Povratak na Net.hr