Tutankamon umro od malarije i bolesti kostiju

Dan uoči objave DNK analize, AFP tvrdi, ne navodeći odakle joj izvješće dan unaprijed, da je utvrđeno kako je Tutankamon, koji je umro u dobi od 19 godina nakon kratke vladavine, preminuo od posljedica malarije u kombinaciji s nasljednom bolesti kostiju.

Mladi faraon Tutankamon, čiji je uzrok smrti prije 3000 godina ostao tajnom, umro je najvjerojatnije od malarije u kombinaciji s bolesti kostiju, prema istraživanju koje će službeno biti objavljeno u srijedu, koje također otkriva i njegovo podrijetlo, dosad ne sasvim poznato.

Dr. Zahi Havas, glavni tajnik egipatskog vrhovnog vijeća za starine, u srijedu bi u Kairu trebao objaviti rezultate opsežnog DNK i radiološkog istraživanja provedenog na Tutankamonovoj mumiji, dvjema mumijama pronađenima u njegovoj grobnici, i svim poznatim mumijama iz 18. dinastije, kojoj je mladi faraon pripadao. Rezultate će istodobno objaviti i Journal of the American medical Association (JAMA).

Agencija AFP piše, ne navodeći odakle joj izvješće dan unaprijed, da je utvrđeno kako je Tutankamon, koji je umro u dobi od 19 godina nakon kratke vladavine, preminuo od posljedica malarije u kombinaciji s nasljednom bolesti kostiju.

Znanstvenici su uspjeli istraživanjem mumija utvrditi rodbinske veze, nasljedne patološke karakteristike i zarazne bolesti u obitelji.

Definitivno je utvrđeno ono što se pretpostavljalo i ranije – da je Tutankamonov otac faraon Amenhotep IV. (poznat i kao Ehnaton, ili na grčkom Amenofis IV.), ali mu je kao majka isključena legendarna kraljica Nefertiti. Faraonova majka je mumija KV35YL čije ime ostaje nepoznato.

“Rezultati daju naslutiti da je nekroza kostiju – nedovoljna cirkulacija krvi u koštanom tkivu koja slabi ili uništava dio kostiju – u kombinaciji s malarijom, najvjerojatniji uzrok Tutankamonove smrti”, napisao je Havas u Journalu of the American medical Association (JAMA) od 17. veljače.

Dijagnoza je postavljena zahvaljujući genetskim ispitivanjima koja su otkrila niz malformacija u Tutankamonovoj obitelji, poput Koehlerove bolesti koja je posebno pogodila mladog faraona. Radi se o rijetkoj bolesti kosti stopala u djece zbog koje taj dio tijela gubi opskrbu krvlju.

Analiza je također pokazala trag parazita Plasmodiuma falciparuma, uzročnika malarije, kod Tutankamona i još četiriju ispitanih mumija.

Povratak na Net.hr