TAJNA IZ DUBINA OCEANA

TOTALNO IZNENAĐENJE: Prvi put u povijesti snimljen čudnovati morski pas koji ima penis na glavi

Tajanstvena riba neobičnog izgleda, poznata kako himera, ima zubne ploče umjesto zuba, spolni organ joj je uvlači u glavu, a ovo je njezina prva snimka. Također je po prvi put viđena na sjevernoj hemisferi.

Američki znanstvenici koji su proučavali dubine oceana uz obale Kalifornije i Havaja slučjano su snimili tajanstvenog morskog psa duha po prvi put.

Ekipa iz Istraživačkog centra Akvarija Monterey Bay poslala je daljinski upravljanu ronilicu do dubine od 2.000 metara kada se na ekranima pojavilo neobično stvorenje.

Poznato i kao himera, ovo biće je rođak morskih pasa i raža. No, za razliku od svojih imenjaka, morski psi duhovi imaju zubne ploče umjesto zubi i otvorene kanale na glavi i licu zbog kojih izgledaju poput krpene lutke.

Ono što je najčudnovatije na njima je penis koji se uvlači u glavu.

‘Puka sreća’

Dave Ebert, direktor programa Istraživačkog centra pacifičkih morskih pasa, rekao je za National Geographic da je otkriće ovog bića – koje se službeno zove Hydrolagus trolli – bila “čista sreća”.

Snimka je bio napravljana 2009. godine, ali je znanstvenicima trebalo nekoliko godina kako bi potvrdili da je stvorenje koje su snimili morski pas duh, poznat i pod nazivom šiljonosa plava himera.

Ta se vrsta morskih pasa najčešće može naći tik uz obale Australije i Novog Zelanda, a nikada nisu snimljeni živi u svom prirodnom staništu. Također se vjeruje da je ovo prvi put da su viđeni na sjevernoj hemisferi.

Povratak na Net.hr