NOVI ZVJEZDANI SUSTAV

SVETI GRAL ASTRONOMIJE: Evo zašto je NASA-ino otkriće važno i kad bismo mogli saznati ima li na sedam planeta ikakvog života…

Ne samo da planeti koje NASA otkrila pogodni za život, nego su i dovoljno blizu da se već danas mogu nastaviti istraživanja, a ako na njima postoji ikakva biološka aktivnost, to bi mogli potvrditi već za 10 godina. Za manje od dvije godine vjerojatno ćemo znati i sastav atmosfere.

NASA je u srijedu uz pomoć Spitzer teleskopa otkrila sedam planeta veličine Zemlje koji se zbog svojeg položaja u odnosu na matičnu zvijezdu, smatraju mogućim planetima za život. Tri od sedam otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati oceane s vodom, što je preduvjet za život kakav poznajemo. Sustav oko zvijezde TRAPPIST 1 udaljen je nešto manje od 40 svjetlostnih godina. Možda zvuči daleko (obzirom na to da bi nam današnjim raketama trebalo milijun godina da tamo pošaljemo makar sondu), no već sada astronomi mogu proučavati planete.

POVIJESNA NASA-ina OBJAVA: Otkriveno sedam novih planeta na kojima ima vode i na kojima je moguć život!

“Osobno vjerujem da ako postoji biološka aktivnost u razmjerima koje vidimo na Zemlju, vrlo brzo ćemo to doznati” rekao je koautor rada Amaury Triaud sa sveučilišta Cambridge za IFL Science.

Znanstvenici već sada imaju prilično dobru predodžbu kako sustav oko TRAPPIST-1 izgleda.

Prilično je izgledno da su svih sedam planeta plimno vezani za zvijezdu, odnosno da su jednom stranom stalno okrenuti prema zvijezdi, drugom prema svemiru (kao što je Mjesec vezan uz Zemlju). Ako voda postoji na tim planetima, na osunčanim (otrapišćenim?) stranama bila bi tekuća, a na mračnim zaleđena. Osim toga, astronomi vjeruju kako su se planeti formirali dalje od zvijezde i potom približili.

Nebeski spektakl

Znanstvenici su sigurni kako su uvjeti prilično različiti. Prije svega, kada bi se našli na nekoj od tih planeta, zvijezda bi nam izgledala prilično blijedoljubičasto, crvenkasto. Večina zračenja TRAPPISTA je infracrvena. I dalje grije planete, ali našem oku nije vidljiva.

“Količina svjetla koje dolazi do oka bila bi 200 puta manja od onog sa Sunca. Otprilike, zamislite koliko svjetla dobivate u sumrak. I dalje dosta sjajnije od Mjeseca, ali slabije od Sunca” pojašnjava Triaud.

Ali zato, tamošnji ljudi (trapisti?) bi imali prilike vidjeti pravi nebeski balet.

“Spektakl bi bio prekrasan jer bi vam svako malo nebom prošao drugi planet, dvostruko većino što nama izgleda Mjesec ” pojašnjava Triaud.

A upravo zbog valnih duljina kojima TRAPPIST sija, ubrzo ćemo znati puno više o planetima. U listopadu 2018. NASA lansira svemirski teleskop James Webb koji će “gledati”svemir u infracrvenom dijelu spektra. Zahvaljujući tome, moći će izmjeriti sastav atmosfere tih planeta, mjereći pomake u svjetlosti zvijezde koja prolazi kroz nju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr