KRITIČNA TOČKA

PRIJETI KATASTROFA, STRUČNJACI UPOZORAVAJU: ‘Talijanski supervulkan bliže je erupciji nego što se mislilo’

Prije gotovo 500 godina eruptirao je talijanski supervulkan Campi Flegrei.

Punih osam dana izbacivao je rastopljene stijene i guste stupove dima, te doslovno stvorio novu planinu od silnog materijala koji je izbacio, piše Science Alert.

Pritisak raste

Sada znanstvenici upozoravaju kako bi ovaj golemi vatreni kotao mogao ponovno eksplodirati, jer se pritisak koji raste posljednjih 67 godina nikako ne smanjuje. A radi se o supervulkanu koji je odgovoran za jednu od najvećih erupcija na Zemlji.

“Proučavajući kako se tlo pomiče i puca na području Campi Flegrei, mislimo da se približava kritičnom stadiju kada će bilo kakvi budući nemiri povećati vjerojatnost erupcije, te je važno da vlasti budu spremne za tako što”, kaže Christopher Kilburn sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

Supervulkan – vulkansko polje

Satelitska snimka Campi Flegrei na kojoj se vide brojni krateriFoto: Wikimedia

Možda mislite da je supervulkan nešto poput običnog vulkana, samo mnogo veći, ali radi se o vulkanu koji je sravnjen sa zemljom, te umjesto jednog brda s kraterom postoje široka polja vulkanske aktivnosti, baš kao u Yellowstoneu.

Supervulkani nastaju kada obični vulkan izbaci iz sebe toliko mnogo magme da se jednostavno uruši, ostavljajući za sobom golemi krater ispunjen gejzirima, otvorima iz kojih suklja para i sumporna kiselina.

Campi Flegrei (goruća polja na talijanskom) pokriva područje od oko 100 četvornih kilometara, koje se nalazi zapadno od Napulja, s golemim, 12 kilometara širokom grotlom u sredini. Tamo se nalazi 24 kratera i vulkanskih izbočina, a većina ih je ispod površine mora.

U ‘posljednje vrijeme’ Campi Flegrei je imao dvije velike erupcije, jednu prije 35.000 i drugu prije 12.000 godina, te jednu manju erupciju godine 1538.

No to je bila samo relativno govoreći manja erupcija, jer je trajala punih osam dana te izbacila iz zemlje toliko materijala u okolinu da je stvorila i kompletnu novu planinu, Monte Nuovo.

Ali to nije sve. Kad se Campi Flegrei formirao prije nekih 200.000 godina, bio je to rezultat toliko kataklizmične vulkanske erupcije da je neki znanstvenici povezuju s izumiranjem neandertalaca.

Procjenjuje se kako je ta erupcija izbacila gotovo 3,7 trilijuna (milijuna milijuna) litara rastopljenih stijena na površinu, te istu toliku količinu sumpora u atmosferu, što je rezultiralo ‘vulkanskom zimom’.

Globalna katastrofa

“Ovo područje može rezultirati erupcijom koja bi imala globalne katastrofalne učinke usporedive jedino s udarom većeg meteora”, rekao je Giuseppe De Natale s talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.

Manje aktivnosti nad supervulkanom nikada ne prestaju, ali one nisu dovoljne da znatnije umanje pritisakFoto: Wikimedia

Nova istraživanja pokazuju kako podzemni nemiri koji traju još od 50-ih godina prošlog stoljeća imaju opasno kumulativan učinak.

Znanstvenici su objavili kako je vulkan nemiran već 67 godina, s dvogodišnjim razdobljima aktivnosti u 50-ima, 70-ima i 80-ima, koji su rezultirali i serijom manjih potresa, što je slično situaciji prije erupcije iz 1538.

No, od onda se energija samo akumulira.

“Ne znamo kada ili uopće hoće li ovo rezultirati novom erupcijom, no Campi Flegrei slijedi trend koji smo vidjeli kada smo testirali naš model na drugim vulkanima, uključujući Rabaul u Papui novoj Gvineji, El Hierro na Kanarskim otocima i Soufriere Hills na Montserratu u Karibima”, rekao je Kilburn.

VIDEO: Ameri u tajnosti spremaju evakuaciju zbog erupcije supervulkana?

Unatoč svemu, moguća erupcija i dalje nepoznanica

Nažalost, nitko ne može reći hoće li ili kada supervulkan stvarno i eruptirati jer sve ovisi o tome kako će se nakupina magme u tri kilometra dubokom kotlu ponašati u sljedećim desetljećima.

Ako se ta magma proširi i pritisne slojeve tla iznad sebe do točke pucanja, erupcija postaje vjerojatnija, ali nitko ne zna hoće li se to dogoditi.

No ako do erupcije dođe, njome će biti pogođeno 360.000 ljudi koji žive oko kratera, kao i gotovo milijun stanovnika Napulja.

Povratak na Net.hr