Više žena, više nasilja

SUPROTNO UVRIJEŽENOM MIŠLJENJU: Muškarci su puno nasilniji kada su okruženi ženama

Suprotno onome što mnogi misle, muškarci su ustvari manje nasilni i mirnije se ponašaju kada su u društvu drugih muškaraca nego kada su većinski ženskome društvu, prenosi IFLScience.

Autori studije koja je došla do ovoga otkrića odlučili su istražiti pretpostavku kako društva s više muškaraca nego žena pate od “povećanog stupnja agresivnosti koju provodi gomila neoženjenih muškaraca prepunih testosterona”. Ali, pomalo iznenađujuće, otkrili su kako je istina potpuno suprotna – da broj nasilnih zločina koji počine muškarci raste zajedno s brojem žena oko njih.

RASTE BROJ NAPADA: Britanci žele odvojiti žene od muškaraca u javnom prijevozu

Kako bi proveli studiju, znanstvenici su koristili podatke popisa stanovništva u Sjedinjenim Državama iz 2010. kojom su odredili brojčani odnos spolova u svakome od 3.082 okruga.

To su zatim usporedili s podacima dobivenim od FBI-a kako se to odnosilo na broj nasilnih zločina među muškaracima, poput ubojstava i fizičkih napada, kao i seksualnih zločina počinjenih na ženama poput silovanja, prostitucije i drugih seksualnih prekršaja.

“Otkrili smo kako je postotak ubojstava, fizičkih napada, silovanja, prostitucije i sličnog bio češći u okruzima gdje su većinu stanovništva činile žene”, objašnjavaju autori studije, dodajući kako “okruzi s više muškaraca imaju manju stopu kriminaliteta i nasilnog ponašanja”.

Ovo otkriće izazov je tradicionalnijim tvrdnjama kako višak muškaraca rezultira većom količinom nasilja.

Reproduktivna isplativost

Koristeći ‘teoriju tržišta parenja’, tim je objasnio ove rezultate na način da se nasilje ne bi trebalo smatrati urođenim svojstvom ‘muškosti’, već da je to nešto što se koristi samo kada bi rezultiralo ‘reproduktivnom isplativošću’.

Na primjer, tvrde kako u društvima u kojima su žene rijetkost, muškarac koji je dovoljno sretan da ima suprugu ili djevojku mora uložiti više u svoju vezu kako bi zadržao partnericu, te je stoga vjerojatnije da će živjeti obiteljskim životom.

Nasuprot tome, kada ima puno žena, ova teorija tvrdi kako su veće šanse da će se muškarci ponašati promiskuitetno, i samim time češće dolaziti u sukobe s drugim muškarcima zbog žena, što će voditi ka nasilju.

Znanstvenici kažu kako ovo otkriće podržava postojeća literatura o toj temi, kao i studije koje pokazuju kako je prostitucija i trgovanje ženama u Kini primjetno rjeđa u područjima u kojima su muškarci znatno brojniji od žena.

Povratak na Net.hr