Ptice i nikotin

SUMNJIVO KORISNI OPUŠCI: Ptice su počeli koristiti cigarete kako bi zaštitile svoje mlade

Urbanizacija ima brojne neobične posljedice. Tako su price prilagodile svoj pjev, svoja gnijezda, pa i ostale aktivnosti svom novom urbanom okolišu.

U Ciudad de Mexicu urbanizacija prisiljava ptice da koriste ono što mogu pronaći kako bi uspjele izgraditi gnijezdo i istodobno ga sačuvale od parazita, piše Nature World News.

Za tako što se iznenađujuće se korisnim pokazao obični opušak.

 

Sveprisutni opušci

Opušci cigareta najčešći su oblik smeća. Procjenjuje se da dvije trećine od 6 trilijuna cigareta popušenih širom svijeta završe bačene na tlo te da predstavljaju prijetnju manjim organizmima.

Znanstvenici su 2012. proveli studiju u kojoj se pokazalo da urbane ptice, većinom meksičke rujnice, koriste čikove u izgradnji gnijezda.

Već je poznato da se nikotin može koristiti kao pasticid. Znanstvenici s Nacionalnog autonomnog sveučilišta u Meksiku nisu bili sigurni da li su ptice namjerno koristile čikove kao vrstu pesticida ili je to jednostavno najbrojniji materijal za građenje gnijezda koji se može naći u urbanom okolišu.

U svakome slučaju – djeluje.

“Jedna je mogućnost da ptice izvlače vlakna celuloze iz opušaka jednostavno zato što podsjećaju na pera”, teoretizirali su znanstvenici.

Kako bi provjerili tu teoriju, znanstvenici su promatrali nekoliko meksičkih rujnica kako grade svoja gnijezda. Nakon što su se ptići izlegli, tim je zamijenio opuške s felcom.

Nakon toga su podijelili gnijezda u tri grupe. U jednu su grupu stavili žive krpelje, u drugu mrtve, a u trećoj se samo simuliralo dodavanje krpelja. Samo su ženke u gnijezdima u koja su stavljeni živi krpelji brzo dodale još vlakana iz čikova.

Opušci mogu biti korisni, ali samo kratkoročno. A onda…Foto: Thinkstock

Otkriće ih je zapanjilo: čim su vidjele da su im gnijezda inficirana napasnicima, ptice su u njih stavile čikove, To je dokazalo kako ih ptice namjerno koriste kao sredstva za uklanjanje i odbijanje insekata.

 

Tamna strana duhanske pomoći

PUŠITE “ZDRAVIJE”: Cigarete od zelenog čaja za lakši prestanak pušenja?

No i to ima svoju cijenu. Druga je studija 2014. provjeravala kako sve prisutnost opušaka čini djeluje na mlade rujnice. Rezultati su bili predvidljivi.

Dok su mlade ptičice bile praktički bez ikakvih nametnika i parazita, te imale jači i zdraviji imunosustav od svojih prehodnika, istovremeno su patile od povećanog broja abnormalnosti u kromosomima Te se abnormalnostinisu vidjele sve dok mlade ptice nisu napustile gnijezdo i počele se i same razmnožavati.

Iako su se opušci od cigareta kratkoročno pokazali korisnima, na dulji se su rok pokazali pogubnima.

Bacanjem cigarete na tlo ne pomažete pticama, kao ni drugim životinjama, bilo to u ruralnom ili urbanom okolišu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr