REKORD ZA REKORDOM

NASA OBJAVILA ZABRINJAVAJUĆI VIJEST: Travanj 2016. najtopliji je mjesec u povijesti mjerenja

Američka agencija za istraživanja svemira objavila je da je travanj tekuće godine, najtopliji mjesec ikada u povijesti mjerenja temperatura.

NASA je ranije u ožujku objavila kako je upravo taj mjesec najtopliji u posljednjih 136 godina.

PAKAO NA ZEMLJI: Prošla je godina bila daleko najtoplija otkad se mjere temperature

Američka agencija tada je upozorila da su listopad, studeni i prosinac 2015. te siječanj i veljača 2016. srušili rekorde u globalnim temperaturama te da će se taj trend nastaviti.

Kako tvrdi NASA u najnovijem izvještaju, temperatura na globalnoj razini u mjesecu travnju 2016. godine iznosila je 1,11 stupnja Celzijevih, čime je travanj postao šesti mjesec za redom koji je premašio ranije izmjerene temperature.

“Ovo je zaista velika informacija. Trenutno smo u poziciji gdje ne znamo kako će se stvari odvijati. Znali smo da El Nino ima utjecaj, ali mislim da niko nije očekivao ovakav skok”, rekao je meteorolog Eric Holthaus.

Dodao je kako, prema mišljenju stručnjaka širom svijeta, globalna temperatura u posljednjih godina dana porasla za 25 posto u odnosu na mjerenja iz 1880. godine.

Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Instituta Goddard za svemirska istraživanja, zaključio je da znanstvenici već sa sigurnošću mogu predvidjeti da će 2016. biti najtoplija godina ikada.

No, ova izjava nikog nije previše iznenadila s obzirom da je 15 od 16 najtoplijih godina zabiželjeno od 2001. na ovamo.

 

Povratak na Net.hr