NOVA PERSPEKTIVA

STREAMING IZ VISINA: Ova će se pomrčina Sunca prenositi uživo na još neviđen način

Današnja pomrčina Sunca koja će biti vidljiva u Sjevernoj Americi prvi će se put prenositi uživo i preko online streaminga, i to s balona punjenih helijem.

Tim znanstvenika s Državnog sveučilišta u Montani u partnerstvu s NASA-om organizirao je slanje više od 50 visinskih balona na visinu od 80.000 stopa (24.384 metra), kako bi snimili pomrčinu Sunca koja će se danas, 21. kolovoza, biti nad SAD-om, prenosi Daily Mail.

Velika, ali neravnomjerna brzina pomrčine

“Promatrat ćemo varijacije od atlantske do tihooceanske obale kako bismo vidjeli što pomrčina radi nad zemljom”, rekla je Cassandra Ronyun, direktorica Svemirskog konzorcija Južne Karoline.

Tijekom pomrčine Mjesec će proći između Sunca i Zemlje od zapada prema istoku, te baciti svoju sjenu na Zemlju.

Očekuje se kako će se sjena pomrčine kretati brzinom od 3200 km/h u Oregonu, na zapadnoj obali SAD-a, te usporiti na 2400 km/h na istočnoj obali, u Južnoj Karolini, kaže Runyon.

Putanja sjene današnje pomrčineFoto: nasa.gov

Kamere i računala na balonima

Lateks baloni, visoki oko 2,7 metara kada su napunjeni helijem, bit će opremljeni videokamerama visoke razlučivosti i računalima.

Lansirat će se s pedesetak lokacija diljem SAD-a kako bi slali snimke natrag na Zemlju. Baloni će biti napunjeni s dovoljno helija da se dižu brzinom od oko 300 metara po minuti sve do visine od oko 24,4 kilometra.

Članovi Sveučilišta u Montani s jednim od NASA-inih balona koji će ponijeti kameru visoko iznad oblakaFoto: Montana Spacegrant

Znanstvenici će s pomoću antena na zemlji prenositi live stream video ovdje.

PRATITE JE UŽIVO Traje potpuna pomrčina ‘crvenog Mjeseca’

“Mislim kako je jako moćno imati ovakvu perspektivu udaljenu od površine Zemlje”, rekla je Angela des Jardins, direktorica Svemirskog konzorcija u Montani.

Put balona korištenih za prijenos eklipseFoto: nasa

Des Jerdins je rekla kako će ovo biti prvi put da se pomrčina Sunca prenosi uživo putem interneta.

Projekt će omogućiti znanstvenicima da bolje prouče Sunčevu koronu i lunarnu orbitu.

Inače, do pomrčine dolazi kada jedno nebesko tijelo, u ovome slučaju Mjesec, u potpunosti ili djelomično zakloni drugo, u ovom slučaju Sunce. Do pomrčine može doći i kada jedno nebesko tijelo uđe u sjenu drugog. Tada dolazi do pomrčine Mjeseca.

Ova će pomrčina biti vidljiva u Sjevernoj Americi, a najbolje u sjevernoj polovici SAD-a.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr