POTENCIJALNO OPASAN

STRAVA U NOĆI VJEŠTICA: NASA kaže da će nas asteroid promašiti ‘za dlaku’

Novi sustav upozoravanja i praćenja asteroida američke Nacionalne svemirske agencije uočio je asteroid koji će danas ‘prozujati’ pored Zemlje na udaljenosti od svega 500.000 kilometara.

Svemirsku stijenu nazvanu 2016 UR36 primijetio je teleskop na Havajima 25. listopada i NASA-in sustav Scout brzo je izračunao njegovu putanju.

Promjera između pet i 25 metara

Utvrđeno je da je asteroid promjera između pet i 25 metara. Usporedbe radi, meteor koji je pao kod Čeljabinska 2013. godine imao je promjer od 20 metara.

Ovo je prvi put da NASA-in sustav upozoravanja detektira potencijalno opasani asteroid. Rizik je utvrđen za svega nekoliko sati, a u ovom slučaju, iako je asteroid usmjeren prema Zemlji, neće predstavljati prijetnju našem planetu.

Ovo je jedan od 171 novih objekata koji su samo ovaj mjesec uočeni u blizini Zemlje. Ove godine detektirano je oko 1550 takvih potencijalno opasnih nebeskih objekata.

Ono što je novo, je što smo za novi objekt saznali pet dana ranije.

UZNEMIRUJUĆI, ALI ZABAVNI VIDEO: Evo što bi se dogodilo da u Zemlju udari asteroid

Točkica na ekranu

“Kada teleskop prvi put uoči objekt koji se kreće, sve što se vidi je točkica na ekranu”, kaže Paul Chodas iz NASA-inog JPL-a.

“Nemate informaciju o tome koliko je udaljen. Međutim, što je više teleskopa usmjereno prema tom objektu, više podataka dobivate. Nekad za to nemate vremena”, kaže.

Susta Scout razvijen je kako bi astronomi mogli brže reagirati i za nekoliko tjedana ta bi softverska mreža trebala biti potpuno funkcionalna.

“Vjerujem da ćemo u sljedećih 10 do 15 godina zapravo doći do točke gdje mi kao ljudi možemo reći:’ Hej, mi smo sigurni od opasnosti da veliki asteroida udari u Zemlju”, kaže astronom Ed Lu.

U međuvremenu, jako ćemo se nadati da sreća i dalje bude na našoj strani.

Povratak na Net.hr