BOLJI POGLED U SVEMIR

STIŽE HUBBLEOV NASLJEDNIK: NASA je nakon 20 godina dovršila Svemirski teleskop James Webb

Trebala su dva desetljeća i 8,7 milijardi dolara (60 milijardi kuna) da ga se izgradi, ali svemirski teleskop James Webb napokon je završen, piše Engadged.

Predložen još 1996. godine, teleskop će biti podvrgnut rigoroznim testovima prije nego što mu se doda štitnik za Sunce i lansira ga se u svemir, što bi se trebalo dogoditi u listopadu 2018.

HUBBLEOV NASLJEDNIK: Napokon dovršeno primarno ogledalo svemirskog teleskopa James Webb

Pogled u daleku prošlost i traženje nastanjivih planeta

Svemirski teleskop Hubble omogućio je čovječanstvu pogled u dubune svemira bez presedana, ali uskoro će ga zamijeniti daleko moćniji model.

NASA-in administrator Cherles Bolden predstavio je dovršeni svemirski teleskop James Webb (JWST), koji će biti u stanju gledati svemir kakav je bio prije 13 milijardi godina. JWST je opremljen zlatom premazanim ogledalom promjera 6.4 metra i može sakupiti sedam puta više svjetla od Hubblea, te skenirati infracrveni spektar kako bi vidio kroz prašinu.

“Obavili smo dva desetljeća inovacija i teškog rada, a ovo je rezultat”, izjavio je John Mather, znanstvenik koji je sudjelovao na projektu.

Osim što će zaviriti u najdublja, najstarija područja svemira, teleskop je dovoljno snažan da traži i nastanjive egzoplanete.

Način na koji će JWST biti smješten u raketi Arianne 5Foto: Arianespace/ESA/NASA

“Željeli bismo znati postoji li još neki planet koji ima dovoljno vode da ima ocean, i mislimo da možemo to napraviti”, kaže Mather. Zahvaljujući relativno velikom, i izuzetno glatkom ogledalu, koji bi imao neravnine veličine samo par centimatera ako bi se raširio na veličinu Sjedinjenih Država, JWST je dovoljno snažan da primjeti bumbara na Mjesecu.

Kako bi vidio infracrveno svjetlo, JWST će biti ohlađen na oko -220°C, samo 50 stupnjeva iznad apsolutne nule. Da bi dosegao tu temperaturu, pet membranskih slojeva štititi će ga od Sunca, a niti jedan neće biti deblji od vlati ljudske kose. Te su mambrane upravo dovršene prošloga tjedna, što je označilo kraj konstrukcije teleskopa.

Stroge provjere

Znanstvenici će sada započeti sa serijom rigoroznih testova kako bi se izbjegli problemi kakve je imao Hubble ( a koje će biti nemoguće naknadno popraviti, jer će JWST biti milijun i pol kilometara udaljen od Zemlje).

Za početak, znanstvenici će tresti uređaj i uperiti u njega buku jačine 150 decibela kako bi simulirali uvjete lansiranja ogromne rakete Ariane 5. Zatim će se vršiti kriogenički testovi kako bi se potvrdilo da može preživjeti ekstremne temperature u svemiru. Na kraju će još proći kroz testove koji bi trebali osigurati kako nema optičkih problema kakve je imao Hubble.

Cijela misija lansiranja teleskopa trajati će mjesec dana. JWST će biti lansiran na ESA-inoj raketi Ariane 5, zatim će 30 dana putovati do druge Lagrangeove točke, te će uključiti svoju antenu, štitnik od Sunca, skundarno ogledalo i primarna ogledala na krilima.

Prve slike, vjerojatno od neke relativno sjajne zvijezde, biti će finalni dokaz kako je sve prošlo po planu. S obzirom ne sve što bi moglo poći po zlu, kao i količinu uloženog novca, znanstvenici koji sudjeluju u projektu vjerojatno neće imati miran san dok ne vide te prve slike.

Povratak na Net.hr