psihologija

STARA ISKUŠANA TEHNIKA: Psihijatri otkrili kako natjerati pacijente da im otvore dušu

Kako psihijatri natjeraju svoje pacijente da se potpuno otvore i progovore o svojim strahovima i nesigurnoastima bez zadrške? Za to postoji tajni iskušani recept kojem su doktor znanosti Maurice Schweitzer and Adam Galinsky posvetili knjigu Friend of Foe.

Raširena je zabluda da se povjerenje gradi s vremenom i da se povjeravamo samo onima koje poznajemo niz godina. Zapravo, za izgradnju povjerenja postoji formula koju često upotrebljavaju psihijatri. Ključno je balansirati između uvjerljivog toplog, ljudskog pristupa te kompetencije odnosno kredibiliteta.

Ispričajte glupi vic

U razgovoru sa jednim psihijatrom, autori knjige doznali su kako stvar funkcionira. U trenutku kada psihijatrov pacijent uđe u ured bit će impresioniran brojem uokvirenih diploma koje svjedoče kredibilitetu i kompetenciji.

Nakon takvog psihloškog učinka na pacijenta, psihijatar sada mora pokazati svoju ranjivu, ljudsku stranu kako bi pacijentu pokazao da je običan čovjek od krvi i mesa. Jedan psihijatar s kojim su pisci razgovarali ima tri taktike koje redovito koristi: nespretno ispusti olovku iz ruku, prolije kavu ili ispriča glupi vic, piše businessinsider.com.

Kompetencija prije ranjivosti

Ista tehnika vrijedi i u poslu. Profesionalci se  mogu prikazati pristupačnijima ako su malo nespretni i komični. Tako pokazuju svoju ljudsku stranu koja je sklona pogreškama.

“Učinkovitost ove tehnike ruši raširenu pretpostavku da se povjerenje stječe s vremenom”, navode autori knjige.

Ključno je, napominju, pokazati kredibilitet prije ranjivosti, u protivnom tehnika neće djelovati.

Međutim treba pripaziti da ranjivost ne potkopa kompetenciju koju želite pokazati.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr