PRVA OPERATIVNA MISIJA

SPACEX USPJEŠNO LANSIRAO ČETIRI ASTRONAUTA U SVEMIR: Let do Međunarodne svemirske postaje trajat će 27 sati

Muskova kompanija SpaceX lansirala četiri astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji

SpaceX, kompanija poduzetnika Elona Muska, lansirala je u nedjelju četiri astronauta na let do Međunarodne svemirske postaje (ISS). Novoprojektirana SpaceX kapsula Crew Dragon, koju je posada nazvala Otpornost, podigla se s rakete SpaceX Falcon 9 iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi.

Let do ISS-a će trajati 27 sati. Posadu čine Amerikanci Michael Hopkins, Victor GloverShannon Walker, te Japanac Soichi Noguchi. Pristajanje na ISS predviđeno je u utorak u zoru po GMT-u.

POVIJESNI TRENUTAK ZA BUDUĆNOST SVEMIRSKIH LETOVA: Astronauti NASA-e i SpaceX-a pristali na svemirsku stanicu

Prva operativna misija

Radi se o prvoj šestomjesečnoj “operativnoj” misiji kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Država iz svibnja, nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji.

SpaceX, tvrtka koju je osnovao Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od svibnja do kolovoza, tijekom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem ožujka 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.

SPACEX BI TREBAO DANAS LANSIRATI SVOJU RAKETU S LJUDSKOM POSADOM: Crew Dragon će navečer preletjeti iznad Hrvatske

Povratak na Net.hr