OPET IM EKSPLODIRALA RAKETA

SPACEX PLANOVI I STVARNOST: Satelit lansiran, slijetanje na oceansku platformu propalo

Privatna tvrtka za svemirske letove SpaceX lansirala je raketu koja se može koristiti više puta. Raketa je dostavila NASA-in satelit za promatranje oceana u nisku orbitu. Ali smiono zamišljeno slijetanje na platformu usred Tihog oceana nije bilo toliko uspješno.

SpaceX nije uspio spustiti Falcon 9 raketu na platformu, iako su prvi stadiji lansiranja bili uspješni, izjavili su predstavnici tvrtke. Izgleda da je slijetanje bilo pretvrdo, jer je pukla jedna od nogu na koju raketa slijeće.

Komentirajući neuspjeh, direktor SpaceXa Elon Musk je usporedio slijetanje rakete na plutajuću platformu sa slijetanjem mlažnjaka na nosač aviona, objašnjavajući kako je to puno teže od slijetanja na čvrsto tlo.

“Ali to nije ono što je spriječilo uspješni završetak. Sam trenutak dodirivanja platforme prošao je OK, ali noga se nije pravilno zakvačila, pa se raketa prevrnula”, Musk je objasnio na svojoj Twitter stranici.

Raketa Falcon 9 uzletjela je sa satelitom Jason-3 iz baze Američkih zračnih snaga Vanderberg u Kaliforniji u 10:42 u jutro po lokalnom vremenu, kao što je i planirano. Satelit je uspješno dostavljen u predviđenu orbitu i nastaviti će s istraživanjima koja su započela još 1992. godine. Jason-3 mjeriti će topografiju dna oceana, što bi moglo pomoći prognozirati vremenske prilike, predviđati intenzitet orkana i u osnovi promatrati zemljinu klimu.

“Preko 90% sve topline koju dobije Zemlja… na kraju završi u oceanima”, izjavio je Laury Miller, vodeći znanstvenik projekta Jason-3 prije lansiranja. “Zbog toga su oceani najveći igrači u priči o promjeni klime.”

Raketi je trebao sat leta dok nije dostavila satelit u nisku orbitu. Dio rakete koji se je trebao vratiti natrag na Zemlju uspješno se odvojio tri minute nakon lansiranja.

Pokušala je sletjeti na platformu postavljenu u Tihom oceanu, šaljivo nazvanu “Samo pročitaj upute” (Just Read the Instructions), koja se nalazila 300 km južno od mjesta lansiranja.

Namjera spuštanja rakete na oceansku platformu temelji se na mogućnosti korištenja raketa za zahtjevnije zadatke, u kome slučaju im možda ne bi ostalo dovoljno goriva za spuštanje u bazu. Osim toga, SpaceX nije dobio dozvolu za spuštanje raketa na tlo od službe za zaštitu okoliša, pa su bili prisiljeni pomaknuti lokaciju slijetanja rakete.

Elon Musk izjavio je kako očekuje kako će do kraja ove godine SpaceX uspješno moći lanirati, spuštati te ponovo lansirati rakete. Prošlog je mjeseca Falcon 9 uspješno sletio na čvrsto tlo na Cape Canaveral u Floridi. Morski pokušaji slijetanja za sada nisu urodili uspjehom.

RT/Danas.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr