ASTRONOMI UZBUĐENI

SNIMLJEN PRVI ASTEROID KOJI NAS JE POSJETIO S DRUGE ZVIJEZDE: ‘Zbog ovoga smo osjetili trnce niz kičmu’

Astronomi su snimili novog posjetitelja u naš solarni sustav, prvi znani komet ili asteroid koji nas je posjetio s druge zvijezde.

Znanstvenici s Kraljičinog sveučilišta u Belfastu predvodili su međunarodni tim astronoma koji su proučavali objekt koji im je “poslao trnce niz leđa” dok su ga promatrali i razmišljali odakle je došao, piše Mirror.

Projurio kroz naš solarni sustav

Profesor Alan Fitzsimmons, zajedno s kolegama iz Velike Britanije, Sjedinjenih Država i Čilea pratio je objekt pomoću jakih teleskopa postavljenih širom svijeta.

Izrazito brzi objekt, sada nazvan A/2017 U1, prvi je put primjećen 18. listopada teleskopom Pan-STASRRS na Havajima.

Podaci ukazuju na to da se radi o malenom kamenom ili ledenom objektu koji je milijunima, ili čak milijardama godina putovao kroz galaktiku, sve dok slučajno nije naišao na naš sustav.

Objekt je uletio u sunčani sustav ‘odozgora’, prošlog je mjeseca bio došao blizu Suncu, a sada već leti van, prema drugim zvijezdama.

Astronomi smatraju da je vjerojatno izbačen iz drugog zvjezdanog sustava pri formiranju planeta. Isti takav proces događap se i prije 4.5 milijardi godina oko naše zvijezde, kada su se formirali Jupiter i Saturn.

Unatoč tome što su astronomi sumnjali da takvi objekti postoje, te su ih tražili prijašnjih desetljeća, do sada nije primjećen niti jedan.

Moguće je da se radi o asteroidu koji dolazi izvan sunčevog sustavaFoto: Wikimedia

NIT’ JE KOMET NIT’ ASTEROID: NASA priznala da nemaju pojma što to juri prema Zemlji

Tijekom ubrzanog istraživanja tim prof. Fitzsimmonsa snimio je neuobičajen objekt te prikupio podatke za moguće određivanje kemijskog sastava.

“Do srijede ovog tjedna postalo je gotovo sigurno kako je ovaj objekt ne potječe iz Sunčevog sustava”, rekao je Fitzsimmons.

“Odmah smo te noći počeli proučavati s teleskompm William Herschel na Kanarskim otocima, a zatim u četvrtak navečer s Vrlo velikim teleskopom u Čileu.

Povratak na Net.hr