MOŽDANI MODEMI

SJAJNO ILI JEZIVO? Znanstvenici tvrde – bit ćemo povezani kao računala, dijelit ćemo osjećaje i sjećanja

Hoće li mogućnost međusobnog dijeljenja sjećanja i emocija povećati i razumijevanje i empatiju među ljudima, pita se Popular Science.

“Trenutačno se nalazimo pred još jednom promjenom načina komunikacije između ljudi i računala”, kaže znanstvenik Kristian Hammond.

Dodaje kako ćemo u jednom trenutku biti gotovo potpuno međusobno povezani, dijelit ćemo sjećanja jedno s drugim.

Wi-Fi u moru je početak podvodnog bežičnog interneta

Direktan, obostran kontakt mozga i računala

Trenutačno se radi na kortikalnim modemima, koji bi trebali omogućiti direktan kontakt između mozga i računala. Tako da, kada se budete pitali o nečemu, samo ćete poslati upit stroju i od njega ćete dobiti odgovor. Osjećati ćete se kao da znate puno toga, kao i da se puno toga ‘sjećate’.

Ako budemo u stanju iz strojeva vaditi podatke direktno u mozak, onda ćemo možda uskoro moći isto tako i pohranjivati i spremati vlastita sjećanja u strojeve. U tome bi slučaju mogli i međusobno razmjenjivati sjećanja.

“Tada bismo živjeli u svijetu u kojem bismo mogli biti empatični na način koji je u potpunosti različit od sadašnjosti. Osjećaj da se mogu sjetiti većine onoga čega se sjeća cijelo čovječanstvo mogao bi dovesti do znatnog porasta razumijevanja među ljudima”, nada se Hammond.

 

Povratak na Net.hr