Tajni zadatak izvršen

SLETJELA MISTERIOZNA SVEMIRSKA LETJELICA: U orbiti je provela 718 dana, ali američka vojska šuti o detaljima

Eksperimentalni svemirski avion američkih zračnih snaga, X-37B Orbitalno testno vozilo (OTV), sletio je nakon rekordnih 718 dana u orbiti, no vojni predstavnici i dalje šute o detaljima operacije.

X-37B OTV-4 sletio je NASA-in Kennedy svemirski centar za slijetanje shuttleova koji se nije koristio još od ukidanja Space shuttle programa 2011., piše Science Alert.

Dugi, tajni letovi

Letjelica bez posade na solarni pogon, koja izgleda kao minijaturni space shuttle bez prozora, obavila je četvrti X-37B let od kada su zračne snage naslijedile dizajn od NASA-e i DARPA-e još 2006.

Počevši od 2010. zračne su snage SAD-a lansirale više tajnih orbitalnih misija s X-37B, od kojih je svaka sljedeća trajala dulje od one prije.

Iako je službeno maksimalno trajanje leta ove letjelice 270 dana, zračne snage svakim letom sve više prekoračuju ovo ograničenje.

Na Zemlju se spustio tajni američki svemirski avion

Brojne spekulacije

Službeno, glavni ciljevi X-37B su istraživanje višestruko upotrebljive svemirske tehnologije za budućnost Amerike u svemiru, te izvođenje eksperimenata koji se mogu vratiti na Zemlju, na daljnje proučavanje.

Više od toga nije otkriveno, što je dovelo do spekulacija kako vojska ispituje EM pogon u svemiru, hipotetski pogonski sustav bez goriva kojeg NASA proučava, a Kina tvrdi da već testira.

Druga nagađanja sugeriraju kako američke zračne snage koriste X-37B za testiranja oružja ili operacije orbitalnog nadzora, iako još od 2010. zračne snage poriču da program ima ikakva ‘ofenzivnih svojstva’.

“Program podržava tehnologiju umanjenja rizika, eksperimentiranje i razvoj operativnih koncepata”, rekao je glasnogovornik.

Misteriozni NASA-in avion vratio se na Zemlju nakon dvogodišnje tajne misije

Tajanstvenost stvara nervozu

Nikome nije jasno što je točno ova tajanstvena letjelica radila u orbiti gotovo dvije godine. No sigurno je da spekulacije neće prestati ni sada kada je letjelica napokon sletjela.

“Ono što je mi je zanimljivo je da se sve radi na ovakav tajanstven način”, rekla je analitičarka svemirske politike Joan Johnson-Freese s Američkog mornaričkog vojnog fakulteta. “Da su Kinezi radili ovako što, bilo bi tu svakodnevnih kongresnih saslušanja i razvijali bi se programi kako da se suprotstavimo tome.”

“Letjelica ima svojstva za koja druge države nisu sigurne koja su točno, pa će biti jako nervozne zbog toga. Ako se radi o visokopokretljivom svemirskom vozilu, to ima neke dosta značajne implikacije.”

Sljedeća letjelica, X-37B OTV-5, trebala bi biti lansirana krajem ove godine.

Povratak na Net.hr