SUPER-ČVRSTA

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Znastvenici proizveli vlakna slična Spidermanovima!

Znanstvenici su otkril kako proizvesti super-čvrstu svilu izmjenom prehrane dudovih svilaca, piše Chemical & Engineering News

Ličinke dudovih svilaca, poznato je, svilena vlakna proizvode svojom slinom. Znanstvenici su sada otkrili da bi hraneći ih nanocjevčicama i grafenom pojačali svilu koju ličinke proizvode, što bi rezultiralo vlaknima čvrstima poput onih Spidermanovih.

“Ovo je vrlo jednostavan način proizvodnje super-čvrstih svilenih vlakana”, rekao je znanstvenik Yaopeng Zhang.

Ekstra-čvrsta svilena vlakna mogla bi imati vrlo široku primjenu u proizvodnju zaštitne tkanine, biorazgradivih medicinskih implantata, kao i u elektronici.

Znanstvenici sa Sveučilišta Tsinghua hranili su ličike njihovim omiljenim dudovim lišćem pošpricanim rastvorom s 0.2 posto nanocjevčica ili grafena. Nakon toga su pokupili svilu s njihovih čahura, kako se to i inače radi u proizvodnji svile. Otkrili su da je, za razliku od obične svile, ova električni vodič i da podnosi barem 50 posto veće opterećenje prije pucanja.

Ova metoda je jednostavnija i ekološki prihvatljivija od dorade već ispredene svile.

 

 

Znanstvenici, međutim, još uvijek nisu sigurni kako svilac ugrađuje pojačanja u svilena vlakna, kao ni u kolikoj mjeri ona odlaze u svilu, a koliko se izlučuje ili apsorbira u druge dijelove tijela.

Povratak na Net.hr