ZVJEZDANE STAZE SVE BLIŽE

SENZACIONALAN USPJEH U KVANTNOJ FIZICI: Prvi put ikad izvedena je teleportacija u svemir

Znanstvenici su po prvi put ikada uspjeli teleportirati nešto u svemir. Konkretno, kineski su znanstvenici poslali foton izvan Zemlje, dalje nego ikada prije.

Bizarna kvantna isprepletenost

Umjesto da ‘baca’ sam objekt kroz prostor na određenu udaljenost, ova vrsta teleportacije koristi bizarne efekte kvantne isprepletenosti. Jednostavno prebaci informaciju o fotonu na drugu točku u svemiru, te na taj način stvori vjernu kopiju objekta, piše Independent.

Ovo je prvi put da je ovaj efekt isproban na veliku udaljenost. Uspjeh bi mogao dovesti do načina korištenja, uključujući i kvantni internet koji bi spajao različite dijelove svijeta naizgled nemogućim brzinama. Do sada su eksperimenti bili ograničeni na kratke udaljenosti zbog problema sa žicama ili signalima koji bi prenosili informaciju.

Ali u ovom najnovijem testu znanstvenici su teleportirali česticu na satelit Micius, lansiran prošle godine. A to je vjerojatno i način na koji će se ovakva teleportacija i u buduće vršiti – slanjem objekata u svemir, a zatim ponovo natrag gdje god su potrebni, jer taj način omogućava relativno čisti put između različitih točaka.

Kvantni internet

Lansiranje satelita Micius, nazvanog po drevnom kineskom znanstveniku, 16. kolovoza 2016.Foto: afp

Teleportiranje je u zadnje vrijeme postalo dosta čest proces na samoj Zemlji, gdje znanstvenici mogu trenutačno prebaciti podatke o fotonima preko manjih udaljenosti. No ovaj novi pokus približava taj efekt praktičnoj iskoristivosti.

EINSTEIN NIJE BIO U PRAVU: Kvantna mehanika i sablasno djelovanje na daljinu

“Ovaj rad postigao je prvu vjernu kvantnu teleportaciju Zemlja – satelit preko ultraduge udaljenosti, što je bitan korak prema globalnom kvantnom internetu”, napisali su znanstvenici u svome radu koji je objavljen na internetu.

Princip djeluje tako što koristi neobičan učinak kvantnog ispreplitanja, koje je Einstein opisao kao “jezivo djelovanje na udaljenost”. Učinak opisuje ponašanje gdje čestice djeluju jedna na drugu istovremeno i na dosta bizarne načine.

Ispreplitanje nije ograničeno udaljenošću, što znači da dvije čestice mogu istovremeno djelovati jedna na drugu bez obzira na to koliko su udaljene. Znanstvenici se nadaju da će biti u stanju koristiti taj učinak za konkretne stvari, poput slanja poruka koje će stići istoga trena kada su poslane.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr