VIDEO: Jesu li ronioci doista iz jezera izvukli najveći meteorit koji je pao na Zemlju?

Kad se u veljači na jug Rusije sručila kiša meteorita, jedan od njih završio je u jezeru na području Čeljabinska – pronađena je okrugla rupa u ledu promjera šest metara. Sada je izvađen i smatra se najvećim meteoritom otkrivenim na Zemlji.

No, da bi to bilo i službeno potvrđeno, trebat će provjeriti lomljiv kamen težak 570 kilograma koji su ruski ronioci izvukli iz spomenutog jezera s 13 metara dubine. Lokalni mediji objavili su snimke izvlačenja kamena širokog metar i pol. Ronioci su ga najprije omotali i postavili na metalnu platformu, a on se prilikom podizanja raspao na najmanje tri dijela. Vaga je pukla upravo u trenutku kad je pokazivala 570 kilograma.

Stručnjaci tvrde da kamen zaista izgleda kao dio meteorita, no čeka se još potvrda da se radi o stvarnoj stijeni iz svemira. Do sada je, naime, pronađeno 12 meteorita od tog događaja, ali je samo za njih pet potvrđeno da su uistinu meteoriti.

//www.youtube.com/embed/ecAD6ZM1QS4

Podsjetimo, kad je 17-metarski kamen težak 10.000 tona ušao u atmosferu i raspao se iznad Rusije 15. veljače ozlijeđeno je više od tisuću ljudi.

Povratak na Net.hr