GENETSKI INŽENJERING

REVOLUCIONARNI POTHVAT: Znanstvenici na pragu oživljavanja vrste mamuta koja je izumrla prije 4000 godina

Tim s Harvarda mogao bi već za dvije godine napraviti hibridni embrij, u kojem bi azijskom slonu usadili genski kod vunenog mamauta.

Znanstvenici su na pragu oživljavanja vrste mamuta koja je izumrla prije 4000 godina. Na sastanku Američkog saveza za unapređenje znanosti, prof. George Church, voditelj projekta pojasnio je detalje revolucionarnog pothvata genetskog inžinjeringa.

DA NIJE MALO PREKASNO? Vunasti bi mamuti uskoro mogli postati zastićena vrsta

“Naš cilj je stvoriti hibrid azijskog slona i mamuta. Zapravo, to bi bio slon s brojnim karakteristikama vunenog mauta. Još nismo u toj fazi, ali za nekoliko godina mogli bismo uspjeti” objašnjava prof Church, prenosi Guardian.

Stvorenje, kojem ponekat znaju tepati mamuslon, bio bi slon, ali s ključnim karakteristikama mamuta – malim ušima, potkožnim salom, dugom kovrčavom dlakom i krvotokom prilagođenom hladnim uvjetima. Gene koji reguliraju te osobine usadili bi u azijskog slona, najbližeg živućeg srodnika.

Do sada je tim “zapeo” na staničnoj razini, a sada kreću s puno zahtjevnijim zadatkom – stvoriti hibridni embrij. Ipak, priznaju kako će proći godine prije nego što pokušaju stvoriti živog mamuta, a velik problem je stvaranje umjetne maternice.

Kaže kako bi hibridni embrij rastao u umjetnoj maternici, jer ne bi htio dovoditi u opasnost slonice vrste koja već ugrožena.

Church objašnjava kako bi u konačnici njihove izmjene gena pomogle očuvati ugroženog azijskog slona, jer bi zahvaljujući izmjenjenim karakteristima mogao živjeti i u hladnijim podnebljima.

Osim toga, mamuti bi i pomogli spriječiti otapanje tundre ( a time i smanjili globalno zatopljenje).

“Razgrtajući snijeg zimi, mamuti puštaju hladan zrak uz tlo što sprečava otapanje, a ljeti ruše stabla što omogućuje travi da raste” ističe Church.

No njihov projekt je prilično kontroverzan.

“Predloženo oživljavanje stvara velike etičke probleme – mamut nije tek određeni set gena, nego je društvena životinja, životinja koja baš kao i današnji azijski slon živi u krdu. Što će se dogoditi kada se hidbrid osloni (omamuti?). Kako će ga dočekati i tretirati drugi slonovi”, pita se Matthew Cobb.

Povratak na Net.hr