STIŽU JAČI DEČKI

REVOLUCIJA U VREMENSKOJ PROGNOZI: Nakon 40 godina NASA u svemir šalje novu generaciju satelita

NASA bi u subotu navečer trebala lansirati prvi od četiri geostacionarna meteorološka satelita nove generacije, koji su u stanju kontinuirano promatrati fenomene okoliša u gotovo realnom vremenu, odnosno preciznije će moći pratiti formiranje oluja iznad američkog kontinenta koje direktno utječu na javnu sigurnost te će time omogućiti značajno poboljšanje prognoza.

Sateliti GOES-R (Geostationary Operational Environmental Satellite) pružat će snimke razvoja vremena i najopasnijih oluja. Osigurat će kontinuirana mjerenja Zemljine zapadne hemisfere s povećanom prostornom rezolucijom, brže će isporučivati podatke, prikupljat će ukupne podatke o munjama i svemirskom vremenu, a ta će praćenja osigurati kritične atmosferske, hidrološke, oceanološke, klimatske, solarne i prostorne podatake.

Sve će to pridonijeti sastavljanju kudikamo preciznijih meteoroloških prognoza, ocjenjuju znanstvenici.

Lansiranje GOES-R, prvotno predviđeno za 16. studenoga, predviđa se u subotu u 22.42 po GMT-u iz Cape Canaverala, na Floridi, u raketi Atlas V tvrtke United Launch Alliance.

Meteorološke prognoze daju 90 posto izgleda za povoljne uvjete u trenutku lansiranja.

NASA i Američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA) koje surađuju na tom programu predviđaju da će ukupna ulaganja u taj program novih satelita iznositi 11 milijardi dolara.

Zamijenit će sadašnju flotu satelita GOES koja nije doživjela veću modernizaciju unatrag 40 godina.

Osim što će davati preciznije podatke i prognozu, novi sustav će biti u mogućnosti sam uzbunjivati u slučaju iznenadne promjene vremena koje bi moglo postati prijetnja javnoj sigurnostim zdravlju građana ili njihovoj imovini.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr