ODGOVOR JE U KOSTIMA

REKONSTRUKCIJA LICA: Ovako je izgledao običan čovjek u 13. stoljeću, tvrde znanstvenici

Djeluje kao prijateljski nastrojen susjed, no u stvari radi se o rekonstrukciji lica čovjeka koji je umro u Cambridgeu prije više od 700 godina.

Vjeruje se kako je u trenutku smrti bio beskućnik jer mu je tijelo pronađeno u zemlji kod Bolnice Svetog Ivana Krstitelja, koja je bila utočište za one koji nisu imali za otići nigdje drugdje, za bolesne i nemoćne.

OTKRIVENA MRAČNA TAJNA BRITANSKOG KRALJEVSTVA: Kosti stare 300 godina otkrile ljubavne intrige i brutalnu osvetu

Kostur čovjeka koji je teško radio

Njegov kostur pokazuje znakove kako je živio težak život prije svoje smrti, u dobi od oko 40 godina, piše The Independent.

Profesor John Robb sa Sveučilišta u Cambridgeu, koji je surađivao sa stručnjacima sa Sveučilišta Dundee na rekonstrukciji lica, rekao je kako je čovjek imao “dosta robustan kostur koji je bio puno istrošen od teškog rada”.

Jedino po čemu se može analizirati život većine drevnih ljudi njihove su kostiFoto: Thinkstock/Ilustracija

“Ne možemo točno reći kojim se poslom bavio, ali sigurno se bavio teškim radom. Moguće da je izučio i kakav zanat”, kaže profesor.

“Jedna zanimljivost je kako mu je prehrana bila relativno bogata mesom ili ribom, što bi moglo sugerirati da se bavio vrstom posla koji mu je pružao veći pristup toj hrani nego što bi si obična siromašna osoba mogla priuštiti.”

Glad, bolesti, ozlijede

“Očito je zapao u neprilike, moguće zbog bolesti, što mu je ograničilo sposobnost rada, ili nije imao obiteljsku mrežu potpore koja bi mu pomogla u siromaštvu.”

Analiza njegovih zubi pokazala je kako na njima tijekom mladosti dva puta prestala rasti caklina, što je znak da je bio ili ozbiljno bolestan ili da je gladovao.

Na stražnjem su dijelu lubanje tragovi jakog udarca, koji je počinio štetu koja je zarasla prije njegove smrti.

Teško naći podatke o životu običnih ljudi

Da ga sretnete na ulici, ne biste ga razlikovali od današnjih ljudiFoto: Dr Chris Rynn, Dundee University

“Ima nekoliko neuobičajenosti u vezi njega, na primjer da je sahranjen licem prema dolje, što je pomalo neregularno za srednjovjekovne pokope”, objašnjava profesor Robb.

“No u vezi njega nas više zanimaju stvari koje nisu neuobičajene, jer predstavljaju sektor srednjevjekovnog stanovništva o kojem je dosta teško naučiti – obične siromašne ljude.”

“Većina povijesnih zapisa odnosi se na dobrostojeće ljude, što ste manje novca i zemlje imali, to su bile manje šanse da će ostati nešto zapisano o vama. Zato su kosturi poput ovog prava prilika da naučimo kako su živjeli obični ljudi.”

Ovaj čovjek, nazvan jednostavno Context 958, jedan je od 400 potpuno uščuvanih kostura otkrivenih kada je groblje iskapano između 2010. i 2012. godine. Kosturi su datirani na razdoblje između 13. i 15. stoljeća.

Povratak na Net.hr