Koristi gledanja životinja

PROMATRAJTE PRIRODU: Gledanje dokumentaraca o prirodi čini nas neopisivo sretnima

Zajednička studija BBC-a, autora dokumentarnog serijala Planet Earth II, i kalifornijskog sveučilišta Berkley pokazalo je da gledanje dokumentaraca o prirodi značajno povećava naš osjećaj sreće te smanjuje stres i depresiju.

Studija je naručena kako bi pratila početak emitiranja dokumentarne serije Planet Earth II u SAD-u, a provodili su je su ju vlastiti BBC-ovi znanstvenici te profesor Dacher Keltner, stručnjak za emocije i profesor psihologije na Sveučilištu Berkeley, piše IFLScience.

DAVID ATTENBOROUGH JE USPIO: ‘Najbolji dokumentarac o prirodi ikad snimljen’ pregazio je slavni reality show

Mapiranjem lica do emocija

U globalnom projektu znanstvenici su koristili najmodernije tehnologije mapiranja lica kod 7.500 sudionika velikog broja nacionalnosti kako bi čitali njihove emocije u stvarnom vremenu dok su gledali kratke klipove raznih TV programa, uključujući vijesti, drame i, naravno, Planet Earth II.

Rezultati su pokazali da žene iskuse dramatičniju emocionalnu promjenu kada su gledale dokumentarne klipove o prirodi. Osobe između 16 i 24 pokazale su najveće smanjivanje nervoze, umora i prevelikog osjećaja zabrinutosti.

No ukupno uzevši, većina svih gledatelja pokazala je znakovito pojačanje pozitivnih emocija, uključujući oduševljenost, znatiželju, zadovoljstvo i entuzijazam. Studija je pokazala i znakovito opadanje emocija kao što su nervoza, tjeskoba, strahi i stres te umora.

“Ono što me posebno uzbuđuje u vezi te studije je kada vidim kako Planet Earth II djeluje na ljude na dubokom, emocionalnom nivou, kao filmašu to mi stvarno godi”, rekao je izvršni producent Mike Gunton. “Mi uvijek pokušavamo zbližiti našu publiku s prirodom te je uzbuđujuće vidjeti kako to može generirati tako pozitivne emocije i imati tako snažan utjecaj na raspoloženje naših gledatelja.”

Koristi povezanosti s prirodom

Studija je isto tako proučila 150 postojećih znanstvenih radova koji su istraživali povezanost između prirode i ljudske sreće. Profesor Keltner zaključio je da naša povezanost s prirodom poboljšava našu koncentriranost, kognitivni rad, kao i osjećaj mirnoće, čini nas druptvenijima, učinkoitijim timskim igračima te bi čak mogao poboljšati naše fizičko zdravlje.

“Ove promjene u emocijama do kojih dolazi gledanjem prirodoslovnih emisija značajne su jer znamo kako su osjećaji čuđenja i zadovoljstva temelji za ljudski sreću”, rekao je Keltner. “Ako ljudi osjećaju oduševljenost, veća je vjerojatnost da će iskazivati empatično i dobročiniteljsko ponašanje, a pokazalo se i da se bolje nose sa stresom.”

Povratak na Net.hr