TAJANSTVENO SVEMIRSKO TIJELO

PRKOSI ZAKONIMA FIZIKE: Otkriven planet koji ne bi trebao postojati i znanstvenici su zbunjeni

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je totalno neobičan planetarni sustav u kojem ogromni, topli plinoviti div orbitira oko izuzetno brzo rotirajuće zvijezde.

Po pravilima fizike, ovaj planet ne bi smio postojati. Ali izgleda da planet i nije previše briga za naše fizikalne zakone, piše IFLScience.

Samo jedan planet i bez diska prašine

Postoji nekoliko neobičnih stvari u vezi ove zvijezde, nazvane HIP 65426, i njenog planeta HIP 65426b. Zvijezda ima masu dvostruku veću od sunčeve, i trebala bi formirati više masivnih planeta, a ne samo HIP 65426b, čija je masa 6 do 12 puta veća od Jupiterove. Uz to, znatno je udaljeniji od svoje zvijezde nego što bi trebao biti, nalazi se gotovo 100 puta dalje nego što je udaljenost između Sunca i Zemlje.

Zvijezda se rotira oko svoje osi 150 puta brže nego to čini Sunce i, iako je stara samo 14 milijardi godina, nema oko sebe disk prašine.

“Očekivali bi smo da ovako mladi planetarni sustav još uvijek sadrži disk prašine, koji bi se pojavio u našim promatranjima”, izjavio je voditelj skupine znanstvenika Gael Chauvin sa Sveučilišta u Grenobleu i Sveučilišta u Čileu.

“Kod HIP 65426 za sada još nismo otkrili takav disk, što je prva indikacija da ovaj sustav ne prati klasičan model planetarnih formacija”, kaže.

Ruši postojeće modele

Fotografija HIP 65426bFoto: Chauvin et al. / SPHERE

ZAROBLJENO NEBESKO TIJELO: Nova teorija nudi drukčiju priču o podrijetlu tajanstvenog Planeta Devet

Znanstvenici su predložili objašnjenje za ovaj neobični sustav. Planet se možda formirao istovremeno s još jednim planetom, i to originalno znatno bliže zvijezdi. Gravitacijsko navlačenje rezultiralo je time da je HIP 65426b završio znatno udaljeniji od zvijezde nego što je prvo bio, dok je drugi planet u potpunosti izbačen iz sustava.

Iako se radi o zanimljivom objašnjenju, za bilo koji konkretniji dokaz biti će potrebno obaviti dodatna promatranja i simulacije.

Uvijek je zanimljivo kada astronomi otkriju sustav koji po sadašnjim modelima ne bi trebao postojati. Znamo da su modeli aproksimacije a ovi izuzeci govore nam u kojem smjeru trebamo tražiti nove odgovore. HIP 65426b nas podsjeća da, iako je otkrivanje egzoplaneta postalo uobičajeno, o njihovom formiranju još puno toga ne znamo.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr