ZBOG SOLI

PRIZOR IZ BASNE: Leptiri iz Amazonije piju suze krokodilima i kornjačama

Duboko u šumama Amazone žive leptiri koji se hrane suzama reptila. Iako zvuči kao uvodna rečenica iz basne, riječ je o stvarnoj činjenici iz svijeta životinja. Stotine leptira slijeće na leđa riječne kornjače, kako bi se domoglo njezinih suza. Jadna kornjačica nastoji ih izbjeći, ali leptiri su uporni. Ne odustaju dok se ne napiju suza do sitosti. 

Znanstvenici Istraživačkog centra Tombata u Peruu ovaj fenomen promatraju već godinama.

“Leptiri piju kornjačine suze jer one sadržavaju natrij. Taj je mineral vrlo rijedak u zapadoj Amazoniji”, pojasnio je fenomen biolog Phill Torres.

Kornjače od kojih leptiri preuzimaju sol iz suza su mesožderi. U mesu soli ima u izobilju, dočim leptirima, koji se hrane energijom preuzetom isključivo iz biljaka, taj mineral često nedostaje.

Stanište na kojemu su fotografirani i snimljeni leptiri nalazi se čak 1600 kilometara udaljeno od Tihog oceana, a cijela je Zapadna amazonska šuma i Andama zaštićena od vjetrova koji bi eventualno mogli nanijeti znatne količine morske soli, prijeko potrebne vegetaciji, životinjama i tlu. Leptiri se, stoga, snalaze na razne načine. Piju čak i suze – korokodila.

Fenomen ispijanja krokodilskih i kornjačinih suza specifičan je isključivo za područje Zapadne Amazone. Stučnjaci koji se bave kornjačama nisu zabilježili takav oblik ponašanja nigdje drugo na Zemlji. Međutim i druge životinje ove regije ispijaju suze reptila. Čak će čak i pčele popiti koju suzu.

 

 

 

 

Povratak na Net.hr