Filtriranjem do zlata

PRIMIJENJENA (AL)KEMIJA: Otkrili su način kako iskorišteni ugljen pretvoriti u zlato

Možda se baš i ne radi o pravoj alkemiji, ali tim ruskih znanstvenika iz Amurskog znanstvenog centra otkrio je kako izvuči jedan gram zlata iz tone ugljena.

Nakon što su 15 godina analizirali strukturu ugljena s različitih naslaga u području rijeke Amur, znanstvenici su otkrili kako svaka tona ovog goriva iz bazena Erkovetski sadrži oko gram ovog vrijednog metala, prenosi Sputnik News.

RECIKLIRANJE SE ISPLATI: Apple izvukao tonu zlata iz pokvarenih iPhonea prošle godine

165 kuna od tone ugljena

Odnos zlata naprema ugljenu procijenjena je iskopavanjem i filtriranjem. No za sada je filtracijski proces samo eksperimantalno provjeren, ali trebao bi ući u komercijalnu upotrebu 2017. godine.

“Na filterima se talože kako korisni tako i štetni sastojci. Ako priključak bude ‘hvatao’ barem polovicu — to je pola grama po toni, onda je lako izračunati ekonomski učinak. Odnosno, izgaranjem tone ugljena dobili bismo 1.500 rubalja (165 kuna)”, izjavio je generalni direktor Amurskog znanstvenog centra za složene inovacijske tehnologije Oleg Agejev.

Filtriranje se odvija kada dim izgorjelog ugljena prolazi kroz veliki sustav za pročišćavanje. Prvo se kontaminanti (uključujući i štetne) ispiru vodom, a zatim se zlato hvata u filtere. Nakon toga se zlatni koncentrat uklanja i šalje na rafiniranje.

Grupa očekuje financiranje u vrijednosti od pola milijuna rubalja (55.000 kuna) kako bi instalirali filter za izvlačenje industrijskog zlata.

Povratak na Net.hr