STIŽE KROZ ATMOSFERU

PRIJETNJA IZ SVEMIRA: Opasna kemikalija koja izaziva rak u ožujku bi mogla završiti na Zemlji i to možda vrlo blizu Hrvatske

Hidrazin, otrovna kemikalija koja može izazvati teške bolesti kod ljudi, mogla bi pasti na Zemlju zajedno s ostacima kineske svemirske postaje.

Iznimno toksična i korozovna kemikalija iz svemira za nekoliko bi mjeseci mogla završiti na Zemlji. Radi se o hidrazinu koji je sastavni dio raketnog goriva, a koji bi na naš planet mogao pasti zajedno s dijelovima kineske svemirske postaje.

40 posto ostataka preživjet će atmosferu

Zemaljske ekipe više nemaju kontrolu nad postajom Tiangong-1 te će ona tijekom ožujka pasti na zemlju. Njeni dijelovi će se, jasno, raspasti tijekom prolaska kroz Zemljinu atmosferu, ali bi hidrazin, koji kod ljudi izaziva rak tijekom duljeg izlaganja, svejedno mogao završiti na površini planeta.

Hidrazin je bezbojna uljana tekućina koja ponekad može poprimiti oblik bijelih kristala. Koristi se u poljoprivrednoj i vojnoj industriji, ali diektno izlaganje je vrlo opasno. Kratkoročno izlaganje može izazvati iritaciju očiju i dišnog sustava, vrtoglavicu, glavobolju, plućne edeme, napadaje pa čak i komu, dok dugotrajno izlaganje može izazvati štetu na jetri, bubrezima i središnjem živčanom sustavu.

I Hrvatska je blizu mogućeg mjesta pada

Upozorenje je izdala neprofitna organizacija Aerospace Corp, koja poziva ljude da, ako naiđu na tragove svemirske postaje koji padnu na zemlju, ništa ne diraju.

Iako je sada teško predvidjeti gdje će točno pasti ostaci Tiangonga ESA smatra kako bi se to moglo dogoditi u pojasu koji se proteže od dijela SAD-a preko Španjolske, Italije, Turske pa sve do Indije.

Povratak na Net.hr