Ostavite ih, i nema ih

POTPUNO SU EKOLOŠKE: Jesu li samouništavajuće igračke najnoviji trend?

Neki su se roditelji već zabrinuli, ali nije ono što mislite.

Naime, dolazi nova vrsta igrački napravljenih od nestajuće plastike koje se raspadaju nakon što se bace.

SVE GORE I GORE: Hrpa smeća koja pluta Tihim oceanom narasla na veličinu ‘pola SAD-a’

U slučaju da se ostvari jedan od određenih uvjeta – pretjerana toplina, sunčeva svjetlost ili čak kanalizacijske bakterije, igračka će se prirodno raspasti nakon što bude odbačena. Plastična će igračka jednostavno nestati, bez eksplozija ili ozlijeda.

Iako bi se mnogi ljudi opravdano zabrinuli u vezi sigurnosti takvog materijala, on će se koristiti za proizvodnju igračaka sigurnih za djecu. A mogla bi se koristiti i za proizvodnju drugih stvari, poput materijala za pakiranje ili namještaja, piše New Scientist.

Uskoro u oceanima više plastike nego živih stvorenja

plastika
Plastika je doslovno preplavila oceaneFoto: Herianus/Thinkstock

Glavna svrha razvoja ovog naprednog materijala je da se značajno smanji količina plastičnog otpada u oceanu.

Ove je godine objavljen izvještaj u kojem se navodi da ako se ništa ne učini da bi se spasili oceani, količina plastičnog otpada biti će teža od količine svih riba za 30 godina. Problem je u tome što je plastični otpad jedan od glavnih materijala koji doprinose smrti divljih životinja u oceanima.

Kako se raspada, postaje neprobavljiva hrana za ribe i druga morska stvorenja. Isto tako umanjuje količinu sunčeve svjetlosti koja ulazi u vodu, čime spriječava fitoplankton u vršenju fotosinteze.

U svojoj studiji profesor Scott Phillips naveo je kako mu cilj nije samo smanjenje plastičnog otpada od igračaka, već se namjerava proširiti i na druge industrije, posebno one koje više sudjeluju u proizvodnji otpada.

Veze između polimera se raspadaju

Posebni se polimeri koriste u stvaranju ovih plastičnih proizvoda. Ti su polimeri povezani materijalom osjetljivim na toplinu, te se raspadaju ili samouništavaju u slučaju kontakta s kemijskim okidačem.

Kada se raspada, ova plastika otpušta male količine plinova dok u potpunosti ne nestane. Ovi novi plastični materijali tek trebaju ući u masovnu proizvodnju i za sada su proizvedeni samo u manjim količinama u demonstrativne svrhe.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr