POSEBNO STRAŠNA SMRT

POTPUNO SE RASTOPIO ZA JEDAN DAN: Pao u vrući izvor u Yellowstoneu pa iščeznuo

Ispod Nacionalnog parka Yellowstone nalazi se jedna od najvećih komora ispunjenih magmom na cijelome svijetu.

Zahvaljujući tom izrazito vrućem izvoru goriva, vodeni sustavi oko parka često su izrazito vrući, ali i kiseli, piše IFLScience. Ne smijete se kupati u vodi u tom američkom nacionalnom parku, jer će vas ubiti, i to na posebno strašan način.

Pretraži yellowstone Otkriće iz Yellowstonea zapanjilo znanstvenike

Vrućina i kiselina – strašna kombinacija

Izgleda prekrasno, ali držite se podaljeFoto: yellowstonepark.com

Još u srpnju ove godine 23-godišnji je čovjek pao u jedan vrući izvor, te vrlo brzo nakon toga i umro. Nagnuo se da umoči prst kako bi provjerio temperaturu, kada se poskliznuo i završio u vodi.

Žrtva je pronađena mrtva kako plita u jezercu kasnije tog istog dana, ali djelatnici parka nisu mu se mogli dovoljno približiti kako bi izvukli tijelo. Olujno vrijeme prisililo ih je da prekinu s potragom. Kada su se vratili sljedećeg dana, od čovjeka više nije bilo ni traga, nestale su mu čak i japanke.

U izvještaju o incidentu ranger Lorant Veress naveo je kako je voda toga dana bila posebno vruća i kisela. “Došlo je do raspadanja u jako kratkom vremenu”, naveo je.

Iako su ovakvi incidenti bez sumnje tragični, oni istovremeno dokazuju i nevjerojatne stvari koje su ljudi spremni učiniti kako bi se pravili važni, bili “hrabri” ili se jednostavno okupali na jedan stvarno poseban način.

Žive samo posebno prilagođeni organzmi

Nekimo ovo očito ništa ne značiFoto: yellowstonepark.com

Geotermalna jezerca, izvori i gejziri Yellowstonea u prosjeku imaju temperaturu od 93°C na površini, a već na dubini od par metara postaju izuzetno vrući. Postoji dobar razlog zašto su ograđeni i okruženi brojnim znakovima upozorenja.

U ovim portalima vodenog užasa i propasti mogu preživjeti samo specijalizirani organizmi pod nazivom arheje ili prabakterije. Tako da, ako niste miskroskopski, ekstremofilni oblik života, bolje vam je da se držite podalje od vrućih izvora, jer je možete lako završiti poput kocke šećera u šalici vruće kave.

Povratak na Net.hr