Bez perja

POSTOJE LI UOPĆE: Zašto nikada ne vidite bebe golubova?

Krenite na bilo koji gradski trg i bez sumnje ćete biti okruženi stotinama golubova.

Ali unatoč njihovom velikom broju rijetko ćete, ako uopće, vidjeti njihove mlade. Oni su poput modernih urbanih jednoroga, doduše nešto manje veličanstveni. Srećom, postoje jednostavna objašnjenja za ovu misteriju, piše IFLScience.

Od primorskih do gradskih ptica

Kao prvo, golubove koje vidite po ulicama kako jedu ostatke iz obližnjih pekara su divlji gradski golubovi (Columba livia domestica). Ta podvrsta ptica originalno je nastanjivala morske grebene i litice uz obale Europe, sjeverne Afrike i zapadne Azije. Iako su zamijenili litice neboderima u urbanim područjima, još uvijek svijaju svoja gnijezda u udubinama što bliže vrhu građevina.

“Samo ako možete vidjeti ravno u gnijezdo vidjeti ćete bebe golubove”, objašnjava Debra Kriensy, konzervacijska biologinja iz New Yorka.

“Kada po prvi put napuste gnijezdo već su dosta velike i više liče potpuno odraslim pticama nego mladima.”

Mladunci goluba, stari desetak dana. Još su praktički goliFoto: Wikimedia

Isto tako treba imati na umu da mladi golubovi napuštaju gnijezdo kada su stari samo 25 do 32 dana. Tako da, osim ako iz ne uhvatite u ovom kratkom periodu u nekoj rupi na vrhu zgrade, teško ćete ih vidjeti.

UBIO GA GOLUB: Jureći motorom vrijednim 170.000 kuna sudario se s pticom

“Golubovi se rađaju goli i treba im narasti perje prije nego što mogu napustiti gnijezdo”, kaže Martin Fowlie iz Kraljevskog društva za zaštitu ptica. “Oni ostaju u gnijezdu sve dok nisu u stanju odletjeti, poput drugih vrsta koja grade gnijezda.”

Osim ako ne promatrate mlade golubove kroz prozor, sa balkona ili sa neke druge uzdignute površine, možda je i dobro da ih ne vidite, jer je to najčešće znak da nešto nije u redu.

Povratak na Net.hr