POSTALO IM JE DOVOLJNO TOPLO

JEDNA OD NAJGRESIVNIJIH INAZIVNIH VRSTA: Super ‘vražji’ termiti kreću prema Europi!

Vrsta ‘super termita’, jedna od najvećih štetočina među insektima, koja svake godine počini štete u vrijednosti od više milijardi eura mogla bi stići u Europu i to zbog globalnog zatopljenja, prenosi Mirror.

Formoški termit nikada nije iskorjenjen niti s jednog mjesta na koje se naselio, a hrani se drvenim vlaknima i biljkama , tako da predstavlja opasnost zas biljke, šume i usjeve.

VIDEO: Termiti joj pojeli cijelu ušteđevinu

Ograničava ih hladnoća

Ova vrsta termita potječe iz južne Kine, ali se invazivni insekt proširio na Tajvan, Japan, Havaje i južni dio SED-a, gdje je uspostavio kolonije.

Do sada im je teritorij bio ograničen zahvaljujući jajašcima, iz kojih se neće izlijeći novi termiti ako je tremperatura ispod oko 20°C.

Plodnaa klaljica formoških termita, koja je u stanju u jednome danu izleći i do 1000 jajašcaFoto: Wikipedia

No zahvaljujći globalnom zatopljenju ovi bi termiti uskoro mogli zapijetiti europskim povjesnim građevinama i šumama.

Termiti su odgovorni za trećinu štete od oko 515 milijardi kuna koju svake godine širom svijeta nanesu insekti.

Insekti – najveće štetočine

Sjeverna Amerika ima najveće financijske štete od invazivnih insekata, koje se procjenjuju na 183 milijardi kuna godišnje, dok Europa trenutno ima samo oko 24 milijarde štete.

Izračunato je kako insekti konzumiraju 40 posto svih usjeva, što je dovoljno za prehraniti milijardu ljudi.

Najezda skakavaca
Svake godine insekti pojedu usjeva u količini koja bi mogla prehraniti milijardu ljudiFoto: Patipas/Thinkstock

No francuski znanstvenici kažu kako za mnoge djelove svijeta ne postoji dovoljno gospodarskih podataka kako bi se napravila točna procjena, što znači kako bi ukupne štete mogle biti i znatno više.

“Tisućama godina, insekti su bili odgovorni za širenje bolesti među ljudima i stokom”, kaže dr. Franck Courchamp, znanstveni direktor u Sveučilištu Paris-Sud, i dodaje “Oni prouzrokuju znatnu štetu na više načina: od napada na usjeve i stoku, preko uništenja infrastrukture, do uništenja šuma, te mijenjanja i slabljenja ekosustava.”

“U živome svijetu, insekti, koji ima oko 2.5 milijuna vrsta, su vjerojatno grupa koja se najviše širi. Uz to, oni su među najagresivnijim invazivnim vrstama. 87% 2.000 kopnenih bezkralježnjaka koji su kolonizirali nove teritorije su insekti.”

U vezi termita dr. Courchamp objašnjava “Ova vrsta nikada nije u potpunosti iskorijenjena niti sa jednog područja na kojem se nastanila. A trenutačna distribucija sugerira kako bi mogli, zahvaljujući globalnom zatopljenju, izvršiti invaziju na Europu.”

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr