U TRENU MRTVI

POMORSKI MISTERIJ NAPOKON RIJEŠEN: Što je ubilo posadu prve podmornice koja je uspješno potopila neprijateljski brod?

Kada je 2000. godine napokon pronađena potonula podmornica iz Američkog građanskog rata H. L. Hunley, pomorski su arheolozi otkrili leševe svih osam članova posade na svojim položajima, zamrznute u vremenu.

Kao da su svi bili istovremeno ubijeni, niti jedan nije bio pronađen kako pokušava popraviti kvar ili napustiti podmornicu, piše Mirror.

Prvi uspješan podmornički napad

Nakon što je olupina izvučena, stručnjaci su počeli istraživati što se točno dogodilo.

Hunley je bila podmornica Konfederacije koja je potonula 1864. godine nakon sukoba s USS Housatonicom, ratnim brodom Unije naoružanim s 23 topa. Radi se o prvoj podmornici u povijesti mornaričkog ratovanja koja je potopila drugi brod.

No čineći to, Hunley je presudila i sama sebi.

Fatalan udarni val

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke vjeruju kako je oružje koje je Hunley koristila kako bi potopila brod Unije upravo ono što je prouzrokovalo i misterioznu smrt posade.

Umjesto torpeda, Hunley je koristila bačvu od 60kg napunjenu barutom koja se nalazila na 5 metara dugom štapu montiranom na pramcu. Ovo neobično koplje se zatim zabilo u drveni trup Houstatonica i ostavilo da eksplodira.

Slika Hunleya iz 1864. Autor – Conrad Wise ChapmanFoto: Wikimedia

Znanstvenici sada vjeruju kako je udarni val nastao eksplozijom odgovoran za smrt članova posade podmornice.

Vjeruje se da je udarni val eksplozije putovao kroz vodu brzinom od 1.500 m/s (5.400 km/h) te da je nakon prolaska kroz željezne zidove podmornice trenutačno rasprsnuo žile, pluća i mozgove svih ljudi u njoj.

“Ovo je karakteristična trauma žrtava udarnog vala”, objasnila je dr. Rachel Lance sa Sveučilišta Duke.

“Posljedica je trenutna smrt koja ne ostavlja tragove na kostima. Nažalost, meko tkivo koje bi nam pokazalo što se točno dogodilo raspalo se tijekom više od stotine godina.”

“Sila je bila takve snage da je potpuno uništila delikatno tkivo na mjestima gdje krvožilni sustav dolazi u kontakt sa zrakom, što je ispunilo pluća krvlju te odmah pobilo posadu.”

Restauracija podmorniceFoto: Wikimedia

Isprobavali na modelu

LOCIRANA NA VELIKOJ DUBINI: Pronađena podmornica koju je ‘napalo rogato morsko čudovište s očnjacima’

Znanstvenici su otkrili kako je to bio uzrok smrti nakon što su pažljivo napravili umanjeni model Hunleya, kao i eksplozivnog punjenja, kojeg su zatim detonirali i promatrali što će se dogoditi.

Originalna podmornica trenutno se nalazi u Charlestonu, Južna Karolina, gdje ju tim stručnjaka proučava i restaurira.

U znak sjećanja na osmoricu poginulih pomoraca pripremljena je velika ceremonija. Vjeruje se kako su oni bili zapovjednik podmornice, poručnik George Dixon iz Alabame, James A. Wicks iz sjeverne Karoline, Frank Collins iz Virdžinije, Joseph Ridgaway iz Marylanda, kao i četvorica stranaca o kojima se malo zna.

Povratak na Net.hr