MALI ZELENI?

POKUŠAVAJU LI VANZEMALJCI POSLATI PORUKU? Otkriven izvor misterioznih signala

Međunarodni je tim znanstvenika, koristeći kombinaciju radio i optičkih teleskopa po prvi puta uspio identificirati lokaciju brzih radio bljeskova (fast radio burst – FRB), zbog čega su uspjeli potvrditi trenutačni kosmološki model distribucije materije u svemiru, piše phys.org.

Dana 18. travnja 2015. FRB je detektirao radio teleskop Parkes u Australiji. Uključena je međunarodna uzbuna kako bi ga slijedili i drugi teleskopi širom svijeta.

FRB-ovi su misteriozni sjajni radio bljeskovi koji općenito traju samo par mikrosekundi, pri čemu emitiraju energiju koje naše Sunce proizvede za 10.000 godina. Porijeklo im je još uvijek nepoznato, a s njima se povezuje dugi popis potencijalnih fenomena.

Do sada ih je detektirano samo 17. Prvi je otkriven 2007. Pravi uzrok još nije poznat, a teorije varirajo od napredne vanzemaljske kulture pa do sudara zvijezda.

spiralna galaktika
Porijeklo misterioznih radio signala galaktika je udaljena 6 milijardi svjetlosnih godinaFoto: Thinkstock

“U prošlosti smo pronalazili FRB-ove tako što smo pročešljavali podatke koje smo snimili mjesecima, pa čak i godinama ranije. Tada je već bilo prekasno obaviti dodatna promatranja”, kaže dr. Evan Keane, znanstvenik na projektu sa Square Kilometre Array Organisation i vodeći znanstvenik ove studije.

Kako bi to popravili, tim je razvio vlastiti sustav za promatranje kako bi mogli otkriti FRB-ove unutar par sekundi i tako uzbuniti i druge teleskope, dok još postoji vrijeme za potragu za drugim dokazima nakon početnog praska.

Pomoću teleskopa tim je uspio daleko preciznije odrediti lokaciju signala a zamijetio je i naknadno zaostale tragove radio zračenja koji su trajali nekih 6 dana prije nego što su potpuno izblijedili. Ti naknadno ostali tragovi omogućili su im da odrede lokaciju FRB-a oko 1.000 puta preciznije nego u prijašnjim slučajevima.

“Ključ ovog projekta brza je lokalizacija i identifikacija galaktike porijekla”, rekao je Benjamin Stappers, profesor astrofizike na Manchesterskom sveučilištu. “Otkrivanje dodatnih FRB-ova omogućiti će nam još detaljnije proučavanje nedostajuće materije a možda čak i proučavanje tamne materije. Kako bi to postigli, započeli smo projekte s mrežama teleskopa poput eMerlin i MeerKat, koji će nam omogućiti dobijanje lokalizacije direktno iz samog blijeska.

Tim je zatim pomoću teleskopa u Japanu i na Havajima tražio porijeklo signala, i identificirao ga na udaljenosti od 6 milijardi svjetlosnih godina.

“Ovo je prvi put da smo uspjeli identificirati galaktiku domaćina FRB-a”, kaže dr. Keane.

Optičko im je promatranje omogućilo i mjerenje crvenog pomaka (brzine kojom se druga galaktika udaljava od nas zbog ubrzanog širenja svemira) te se po prvi puta mogla izmjeriti i udaljenost FRB-a.

Znanstvena korist od mjerenja FRB-a

FRB-ovi pokazuju disperziju koja ovisi o frekvenciji, zastoju u radio signalu prouzročenom količinom materijala kroz koji je prošao. “Do sada, mjerenje disperzije bilo je sve što smo imali. Ali kako sad imamo i udaljenost možemo izmjeriti gustoću materijala između točke porijekla i Zemlje, i usporediti rezultate s trenutačno važećim modelom distribucije materije u svemiru”, objašnjava dr. Simon Johnston, suautor istraživanja. “U osnovi ovo nam omogućuje da izvažemo svemir, ili barem normalnu materiju koju sadrži.”

459587077
Pretpostavlja se kako samo 5% svemira čini ‘obična’ materija, ona koju možemo vidjetiFoto: Thinkstock

U trenutačno važećom modelu vjeruje se kako je svemir napravljen od 70% tamne energije, 25% tamne tvari i 5% ‘obične’ materije, one koja sačinjava sve što vidimo. Ali promatranjem zvijezda, galaktika i vodika, astronomi su uspijeli pronaći samo polovicu procijenjene obične materije, ostatak se nije mogao pronaći pa se smatra da nedostaje.

“Dobre su vijesti kako ova nova promatraju pristaju uz naš model, pronašli smo materiju koja nedostaje”, objasno je dr. Keane. “Ovo je prvi put kako je brzi radio blijesak korišten za kosmološka mjerenja”.

Očekuje se da će novi, veći i osjetljiviji teleskop moći otkriti stotine FRB-ova i još točnije odrediti njihove galaktike. Daleko veći uzorak omogućiti će još preciznija mjerenja kosmoloških parametara, poput distribucije materije u svemiru, te možda i ponuditi bolje razumijevanje tamne energije.

Nova vrsta – otkriveni serijski FRB-ovi

Do sada se mislilo kako FRB-ovi predstavljaju tragove pojedinačnih, izoliranih slučajeva, ali dok su pregledavali podatke koje je pokupio najveći radio teleskop na svijetu, Arecibo, znanstvenici su otkrili nekoliko signala čije su karakteristike identične s još jednim FRB-om koji je detektiran 2012.

“Odmah sam znao kako će ovo otkriće biti važno u proučavanju brzih radio bljeskova”, izjavio je Paul Scholz, astronom na Sveučilištu McGill koji je prvi primjetio signale.

arecibo
Arecibo, najveći radio teleskop na svijetu, smješten u Puerto RicuFoto: AFP

On i njegovi kolege ukupno su otkrili 10 novih FRB-ova, za koje znanstvenici kažu da moraju potjecati s “jako egzotičnog objekta”, poput rotirajuće neutronske zvijezde koja odašilje energiju bez presedana.

“Ne samo da se ovi bljeskovi ponavljaju, već se njihov sjaj i spektar razlikuje od svih ostalih FRB-ova”, kaže dr. Laura Spitler, vodeća autorica studije na Institutu Max Planck za radio astronomiju u Bonnu. To bi značilo da možda postoje dvije podgrupe FRP-ova – oni koji se ponavljaju i individualni.

Povratak na Net.hr