(NE)MOGUĆA MISIJA

POHOD NA MARS: Predstavili svemirski brod kojim već 2024. godine žele stići na Crveni planet

Putovanje na vjerojatno najzagonetniji planet, Mars, moglo bi započeti 2024. godine ako se ostvari projekt koji je pokrenula privatna svemirska kompanija SpaceX i njezin osnivač Elon Musk.

SpaceX je, naime predstavio svoj koncept svemirskog broda s ljudskom posadom za međuplanetarna putovanja, koji je dio većeg međuplanetarnog transportnog sustava zvanog ITS.

“Mars bi ponovno mogli pretvoriti u naš dom”

Projekt je otprije poznat kao Mars Colonial Transporter u koji je uključen čitav sustav lansiranja i pogona svemirskog broda koji bi za manje od 10 godina na Mars odveo prvu skupinu kolonizatora. Projekt ITS sadrži ponovno upotrebljive raketne motore Raptor, rakete za uzgon do Zemljine orbite, koji će ponovno moći biti korišteni, spremišta s gorivom te kapsule koja će imati ulogu svemirskog broda. Brod bi trebao biti sposoban otići na Mars u roku od 115 dana i vratiti se na Zemlju.

“Ljudi se često pitaju zašto baš Mars. Naše mogućnosti su ograničene jer je Venera ‘kada puna kiseline’, Merkur je također negostoljubiv, Jupiterovi mjeseci su daleko, pa nam Mars ostaje kao najbolja mogućnost. Vjerujemo da je Mars nekad bio kao Zemlja. Zagrijemo li ga dovoljno, mogli bi ga opet pretvoriti u novi dom”, kazao je osnivač SpaceX-a Elon Musk.

POŽURIMO DOK JOŠ IMA VREMENA: Elon Musk želi da odemo na Mars prije 3. svjetskog rata

Optimistična cijena projekta – 10 milijardi dolara

Što se tiče cijene čitavog projekta, Musk kaže da je nekoć optimistična cijena odlaska na mars bila oko 10 milijardi dolara, ali da je to neodrživo ako se ondje želi stvoriti kolonija.

“Ako bi putovanje na Mars sveli na cijenu od oko 200.000 dolara, što je cijena prosječne kuće, stvari bi išle puno lakše. Ipak, to je teško i za to je potrebno imati uređaje koje možete upotrebljavati iznova, učinkoviti stroj za transport koji se može vratiti na Zemlju i efikasan sustav upravljanja njenim energentom koji bi se mogao proizvoditi na Marsu”, objasnio je Musk.

Novac za projekt bit će, kaže on, namaknut kroz javno-privatno partnerstvo i profit njegovih kompanija uključujući slanje satelita raketom Falcon 9.

DRAMA U SVEMIRSKOM CENTRU KENNEDY: Prilikom testiranja eksplodirala raketa kompanije SpaceX

Misija bez posade poletjela bi već za šest godina

Prilikom uzlijetanja s tla, raketa i kapsula bit će visoki 122 metra, a raketni motor moći će podići teret od čak 300 tona. Pored toga, ITS predviđa i treću komponentu – svojevrsni tanker koji će svemirski brod napuniti gorivom pred početak puta.

Prije nego što na Mars pošalje ljudsku posadu, SpaceX planira pripremiti teren s najmanje četiri misije bez posade. A ako sve bude teklo po planu, ITS bez ljudske posade poletio bi 2022. godine, a prve brodove s ljudskom posadom 2024. godine.

MISIJA NA MARS?: Space X najavljuje najuzbudljiviju stvar ikad

spacex-1

Kolonija na Marsu za milijun stanovnika

Na Mars se ne bi isplatilo poslati samo jedan brod jednom u dvije godine. Zbog rotacije Zemlje i Marsa, slanje broda moguće je izvesti jednom u 24 mjeseca. Jednim bi brodom moglo putovati između 100 i  200 ljudi. Musk procjenjuje da bi za uspostavu kolonije s miliijun stanovnika bilo potrebno od 40 do stotinu godina.

Prosječna putovanja trajala bi 115 dana, a ovisila bi o količini tereta, broju putnika i položaja Marsa u odnosu na Zemlju.

‘NE MOGU VIŠE ŠUTJETI’: Bivši marinac tvrdi da je 17 godina branio ljudsku koloniju na Marsu

Povratak na Net.hr