ISTRAŽIVANJE POKAZALO

PLAFON LJUDSKOG VIJEKA: Evo koliko najduže žive žene, a koliko muškarci

Loše vijesti ako težite vječnome životu, izgleda da je otkriven naš prirodni limit.

Novo istraživanje koje su sproveli nizozemski statističari potvrdilo je ranije istraživanje koje je kao maksimalan ljudski životni vijek odredilo 115 godina, piše IFLScience.

Profesor John Einmahl s Odjela za ekonometriku Sveučilišta u Tilburgu sa svojim je kolegama prikupljao podatke o 75.000 Nizozemaca koji su umrli tijekom zadnjih 30 godina. Sada misle kako su pronašli plafon ljudskog vijeka, a to je 115.7 godina za žene i 114.1 godina za muškarce.

“U prosijeku ljudi žive dulje, ali najstariji među nama nisu postali ništa stariji u posljednjih 30 godina”, rekao je Einmahl. “Maksimalna starost nije se promijenila.”

Ako vam ovi brojevi zvuče poznato, to je zato što su znanstvenici u SAD-u došli do sličnog zaključka prošle godine. Studija je zaključila kako, osim nekoliko slučajeva anomalija, maksimalni životni vijek doseže vrhunac u devedesetima, a da je zrelo staro doba od 115 najviše što ćemo ikada doseći.

“Demografi, kao i biolozi, smatraju kako nema razloga misliti kako će se trenutačan rast životnog vijeka uskoro zaustaviti”, rekao je prošle godine viši suautor studije Jan Vijg. “No naši podaci snažno upućuju na to kako je maksimum već postignut te da se to dogodilo u 90-tima.”

Kasnije je izjavio kako bismo trebali prijeći jako dalek put kako bismo našli izuzetak ovog pravila. “Gotovo je nemoguće prijeći 115 godina. Trebalo bi vam 10.000 svjetova poput našega da dobijete jednu osobu koja će doživjeti 125. godinu, šanse su toliko male.”

Kritike i neslaganja

Bez obzira da li postoji maksimalni životni vijek ili ne, prosječan još uvijek rasteFoto: Thinkstock

Ovo je istraživanje naišlo na iznenađujuću količinu negativne kritike. Samo u časopisu Nature objavljeno je pet članaka koji su ga kritizirali.

SVE NAM JE BOLJE: Zdraviji smo i životni vijek nam je dulji, ali ipak ne svima

“Radi se o najgorem primjeru istraživanja koji sam ikad pročitao u u časopisu Nature“, napisao je Jim Vaupel, stručnjak za starenje u Institutu Max Planck za demografska istraživanja u n-jemačkoj. “Šokiran sam da je časopis koga jako cijenim objavio ovakvu glupost.”

“Dokazi ukazuju da ne postoji nekva određena granica. Trenutačno postojeći dokazi ukazuju na to da ako granica i postoji ona je iznad 120, možda i puno iznad, a moguće da uopće i ne postoji.”
Tek se treba vidjeti hoće li ovo novo istraživanje napokon srediti stvari, ili će se rasprava o maksimalnom životu nastaviti. No, jedna stvar oko koje se svi slažu je da zahvaljujući napretku u prehrani, načinu života i medicini, prosječan ljudski vijek širom svijeta konstantno raste.

Povratak na Net.hr