banner

KORONA JE POPUT PUZZLE

OVOGA SMO SE BOJALI: Znanstvenici istraživali tko je zarazniji, oni bez simptoma ili oni koji su teško oboljeli; Rezultat je mnoge iznenadio

Najnovije istraživanje pokazalo je da osobe zaražene koronom, a bez ikakvih simptoma, imaju čak i veće virusno opterećenje od oboljelih pacijenata sa simptomima

Koronavirus zaista je poput puzzle s jako puno dijelova s različitim bojama i oblicima. Premda se svaka bolest definira prisutnošću simptoma, sa zaraznim bolestima to nije uvijek tako. Jedan od primjera je HIV – zaražena osoba virus može nositi godinama bez simptoma, dok je cijelo vrijeme zarazna za druge. Ono što se smatra u vezi Covida-19 jest da je oko 40 posto oboljelih asimptomatično.

Najnovije istraživanje pokazalo je da osobe zaražene koronom, a bez ikakvih simptoma, imaju čak i veće virusno opterećenje od oboljelih pacijenata sa simptomima, piše časopis Infection. Praktički, to znači da su asimptomatski pacijenti više zarazni od simptomatskih.

ZARAŽENI SU, ALI NEMAJU NIKAKVE SIMPTOME: Stručnjak objasnio sve što trebate znati o asimptomatskim slučajevima Covida-19

Virusno opterećenje veće kod asimptomatskih bolesnika

Znanstvenici su u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Infection proučavali briseve bolničkih pacijenata iz ždrijela, nosa, usne šupljine, urina, rektuma i sline. Predmet proučavanja bila su virusna opterećenja na šest različitih tipova uzoraka uzetih od Covid pacijenata različitih kliničkih slika i dobi. Tako su željeli utvrditi odnos između tijeka bolesti i virusnog opterećenja. Ispitivanje se odvijalo nad pacijentima hospitaliziranim između 1. i 30. svibnja ove godine u ankarskoj klinici za infektivne bolesti. Iz studije su isključeni pacijenti koje nisu pratili najmanje mjesec dana.

DOKAZANO JE: Srednjoškolci prednjače po udjelu zaraženih; Znanstvenik Ban: ‘Bilo bi dobro da krenu na praznike ranije’

Čak je 360 uzoraka analizirano od 60 pacijenata. Nikakve simptome bolesti nije pokazivalo 25 posto tih pacijenata, a grafikonima su praćene demografske značajke poput primjerice spola, starosti, mjesta prebivališta, simptoma i vremena početka te popratnih bolesti, vrućice, tjelesnog pregleda i vitalnih znakova. Laboratorijski testovi su analizirani, što se odnosi na kompletnu krvnu sliku, kemijsku analizu krvi, reaktante akutne faze, parametre koagulacije, CT i RTG prsnog koša. Što se tiče pacijenata, oni su kvalificirani u tri kategorije – one s blagom bolesti, upalom pluća i oboljele s teškim respiratornim sindromom.

Zaključak je došao nakon analize svih parametara, a on kaže da je virusno opterećenje kod asimptomatskih pacijenata veće nego kod onih koji imaju simptome. K tome, otkriveno je da virusno opterećenje ima negativan trend s višom dobi pacijenta, a što je bolest teža, ono se značajno smanji. S malim virusnim opterećenjem koronavirusa u korelaciji su čimbenici povezani s lošim ishodom liječenja kao što je nizak broj limfocita.

Kod pacijenata s najmanje jednim komorbiditetom poput hipertenzije, dijabetesa, kronične upale pluća, maligne bolesti, virusna su opterećenja značajno niža nego kod oboljelih bez komorbiditeta. Kako je objavljeno u časopisu Infection, utvrđeno je i da će pacijenti s najmanje jednim komorbiditetom vjerojatno imati puno teže simptome.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr