STRUJA IZ OBLAKA

OVAKO SE RAĐA MUNJA: Usporena snimka otkriva veličanstvenu moć Majke prirode

Ukoliko ste u potrazi za jednostavnim dokazima moći majke prirode, vaše traganje ovdje može stati jer je fizičar s Floride napravio odličan video u kojem je prikazan ‘put munje’.

Ningyu Liu s Tehnološkog instituta Floride 20. svibnja je obavio video u kojem je prikazana oluja snimljena brzinom od 7.000 frameova u jednoj sekundi. Riječ je o dovoljnoj količini frameova, odnosno dovoljno maloj brzini kako bi mogli vidjeti svu veličanstvenost munja u usporenoj snimci.

Šta se zapravo vidi u priloženom videu?

Munja je na neki način agresivna rijeka elektrona čiji se izvor nalazi u oblacima, a konsenzus znanstvenika o nastanku temelji se na činjenici da turbulentni uvjeti u olujama pozitivne elektrone “guraju” prema višim djelovima oblaka, a negativne prema dnu oblaka. Ova pojava razvija pretpostavku za stvaranje električnog polja.

Kada se stvore savršeni uvjeti, mali negativni naboj nazvan “odlomak” stvara se u oblaku i predstavlja prvi korak ka stvaranju kompletne munje. Ipak, taj bljesak je nedovoljno snažan da bi se mogao vidjeti.

Iz odlomka se uskoro razvija niz naboja ili “odlomaka” koji ubrzano stvaraju svoj put prema tlu. Jedan odlomak dugačak je oko 50 metara i ne traje duže od 0,000001 sekunde.

U isto vrijeme s tla se proteže pozitivni naboj visok i do nekoliko metara. U trenutku susreta dva naboja slijedi pražnjenje koje prepoznajemo kao munju, a koje potom čujemo kao grom.

Munje mogu nastati među samim oblacima, između oblaka i zraka te putem od tla prema nebu.

Povratak na Net.hr