Otkriveno vrelo neprocjenjive vrijednosti ispod dna oceana

Australski znanstvenici objavili su u četvrtak kako je utvrđeno da na oceanskom dnu postoje goleme rezerve pitke vode! Prema riječima Vincenta Posta sa australijskog sveučilišta Flinders, oko 500.000 kubičnih kilometara vode niskog saliniteta pronađeno je zakopano ispod morskog dna u Australiji, Kini, Sjevernoj i Južnoj Americi.

“Obujam ovog vodnog resursa stotinu je puta veći od količine koja je izvučena iz područje ispod Zemljine površine od 1900. godine”, rekao je Post o studiji objavljenoj u zadnjem izdanju časopisa Nature: “To znači da više opcija može biti razmatrano kako bi se umanjile posljedice suše i kontinentalne nestašice vode”, piše Business Insider.

Agencija za vode Ujedinjenih naroda procjenjuje da je uporaba vode narasla na više od dva puta po stopi populacije u prošlom stoljeću kako bi se zadovoljili zahtjevi za navodnjavanjem i proizvodnjom mesa.

Spas za žedne

Više od 40 posto svjetske populacije već živi u uvjetima nestašice vode. UN procjenjuje kako će do 2030. godine ona pogoditi 47 posto ljudi.

Utoliko je saznanje o postojanju pitke vode pod morskom površinom još i važnije. Ova su nalazišta formirana stotinama tisuća godina, u vrijeme kada je razina mora bila znatno niža, a područja koja su sada ispod oceana bila izložena kiši koja je apsorbirana u temeljne podzemne vode.

Kada su se polarne ledene kape počele topiti prije 20.000 godina, dijelovi obale nestali su pod vodom, ali je voda pod njima ostala netaknuta, zaštićena slojevima gline i sedimenta.

Jednom kada nestanu, neće se obnavljati

Takvih područja ima diljem svijeta, a odstranjivanje saliniteta koštat će, procjenjuju stručnjaci, mnogo manje nego odstranjivanje soli iz morske vode. Bušenje će, doduše, biti skupo, te izvedeno vrlo pažljivo kako voda ne bi bila kontaminirana.

“Trebali bismo ih koristiti pažljivo: jednom kad ih više ne bude bilo, neće se dalje puniti sve dok razina mora ponovno ne padne, a što se vjerojatno neće dogoditi još jako puno vremena”, kazao je Post.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr