RECIKLIRAJU OTPAD U STANICI

OTKRIVENE TAJNE STARENJA: Znanstvenici dokazali – jedna tvar mogla bi nam znatno produžiti život

Znanstvenici su otkrili koji proteini kontroliraju trajanje života i starenje kod crva i sisavaca.

Dokazano je kako mikroskopski crvi s većom količinom proteina imena KLF žive dulje i zdravije nego normalni crvi. Uz to, kod miševa s većom količinom ovih proteina tek je kasnije dolazilo do disfunkcije krvnih žila povezane sa starenjem.

Ova studija vrlo je važna za razumijevanje starenja i poremećaja povezanih sa starenjem, poput bolesti srca i demencije, piše Daily Mail.

Povećavanjem ili smanjivenjem količine proteina umjetno se produžuje ili skraćuje život

Studija se sastojala od eksperimenata u kojima je količina navedenih proteina bila na umjetni način povećavana ili smanjivanja.

“Otkrili smo da umjetnim povećavanjem ili smanjivanjem količine skupine proteina zvanih KLF možemo učiniti da maleni crvi (Caenorhabditis elegans) žive dulje ili kraće nego što je uobičajeno”, rekao je Nelson Hseih sa Sveučilišta Case Western Reserve.

Umjetnim povećavanjem ili umanjivanjem količine KLF proteina u crvima produljivao se ili skraćivao njihov životFoto: Wikimedia

“Kako ista skupina proteina postoji i kod sisavcima, ono što je stvarno uzbudljivo je to da naši podaci pokazuju kako KLF ima isti učinak i na sisavce.”

Znanstvenici su otkrili kako se količina KLF-a smanjuje kako starimo, te da održavanje većih količina KLF proteina u organizmu može spriječiti ‘starenje’ krvožilnog sustava.

“Ovo je stvarno intrigantno ako se uzme u obzir da opadanje učinkovitosti žila znatno doprinosi raznim poremećajima povezanim sa starosti, kao što su hipertenzija, bolesti srca i demencija”, rekao je viši autor studije, Mukesh K. Jain, profesor i prodekan medicinskih znanosti u sa Sveučilišta Case Western Reserve.

KLF kontrolira recikliranje unutar stanica

Kad su znanstvenici proveli dodatne analize, otkrili su kako KLF proteini rade tako što kontroliraju autofagiju, reciklirajući proces koji čisti ostatke poput pogrešno povezanih proteina ili normalnih molekularnih nusproizvoda koji se nakupljaju u starosti.

Gubitak ovog mehanizma ‘kontrole kvalitete’ jedan je od glavnih znakova starenja.

“Kako stanice stare, njihova sposobnost obavljanja raznih funkcija slabi”, napisali su autori. “To vjerojatno dovodi do neodržive akumulacije agregata toksičnih proteina, što nam opet otežava preživljavanje stanica.”

Proučavanje na miševima pokazalo je kako su ovi proteini bitni za održavanje funkcionalnosti kvnih žila u starostiFoto: JacobStudio/Thinkstock

Protein koji dokazano zaustavlja proces starenja

To se dokazalo i na crvima, koji bez KLF proteina nisu mogli održavati autofagni proces te su rano umrli.

Sljedeći korak istraživanja trebalo bi biti proučavanje preciznih mehanizama koji određuju kako autofagija u stanicama krvnih žila doprinosi njihovom boljem funkcioniranju.

“Kako stanovništvo postaje sve starije, moramo razumjeti što se događa našem srcu i arterijama, jer o njima ovisimo kako bi mogli savršeno funkcionirati što dulje”, rekao je Hsieh.

‘Naša otkrića otkrivaju što se može dogoditi tijekom starenja, te pružaju osnovu za dizajniranje intervencija koje mogu usporiti te procese’, dodaje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr