TELIPOGON DIABOLICUS

OTKRIVENA NOVA VRSTA ORHIDEJE: U sredini ima ‘malog đavla koji sjedi’, na laticama kandže

Zajednički tim poljskih i kolumbijskih znanstvenika je u udaljenoj planinskoj regiji otkrio novu vrstu orhideje, koja se od drugih razlikuje po tome što u sredini ima ljubičasti dodatak koji izgleda poput malog đavola koji sjedi.

Ova vrsta je endemska za područje na kojem je otkrivena, a nazvana je Telipogon diabolicus.

Kao da mali đavol na cvijetu nije dovoljno prijeteći na kraju svake latice imaju kandže koje su jedinstvene i nisu viđene niti na jednom srodnom cvijetu.

Pronađena je na jugu Kolumbije i samo u 30 primjeraka.

Cvijet pripada orhidejama zbog drugih karakteristika. Iako je ovo samo slučajnost, ima dosta primjera gdje orhideje zaista izgledaju poput insekata što nije slučajnost. “Pčela orhideja” izgleda kao neka vrsta ovog insekta kako bi privukla mužjake koji se žele pariti, da je opraše.

Orhideje žive u vrlo ograničenim zajdnicama i zbog toga su jedna od najraznolikijih u porodici cvjetnica.

“U posljednjem katalogu kolumbijskih biljaka vidjet ćete 3.600 orhideja. Nema sumnje da postoji stotine vrsta koje još nisu otkrivene. Samo u prošloj godini imali smo 20 novih otkrića”, napisali su urednici magazina PhotoKeys.

Nova vrsta može se lako zamijeniti s drugom vrstamma bliskim orhidejama, ali su drugačije po veličini i bojama, a niti jedna druga nema kandže na laticama.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr