DLAKAV SA CRVENIM OČNJACIMA

OTKRIVENA NOVA PODVRSTA AGRESIVNE ZVIJERI: Pauk koji skače na žrtve i izaziva trajnu erekciju koja vas može ubiti

Bez obzira smatrate li pauke korisnim lovcima na dosadne insekte ili čudovištima iz samog pakla, morate se složiti kako je ovaj brazilski lutajući pauk stvarno zastrašujuća dlakava zvijer.

Ne samo da su mu noge duge i do 15 cm, već njegov ugriz uzrokuje trajna oštećenja živaca, uključujući i trajnu erekciju. Nije isključena čak ni smrt, piše IFLScience.

Kao što mu i ime kaže, ova se vrsta normalno može naći samo u određenim dijelovima Južne Amerike, no nedavno je otkrivena nova podvrsta ove agresivne zvijeri kako gmiže vlažnim zidovima špilja i napuštenih rudnika u Meksiku.

Ne pletu mrežu već skaču na žrtvu

Lutajući su pauci noćni lovci, a nova vrsta Califorctenus cacachilensis nije nikakva iznimka. To znači da ih znanstvenici moraju hvatati noću, te se ujedno nadati kako ih ovi neće ugristi. Nažalost, ovaj plan baš i ne uspije uvijek.

“Ugrizao me primjerak Califorctenus cacachilensis i još sam živ”, kaže suautor istraživanja Jim Berrian, terenski entimolog prirodoslovnog muzeja u San Diegu.

“Nismo analizirali toksičnost otrova, ali većina lutajućih pauka nija toliko opasna poput brazilskih.”

Vidljivi su mu crveni otrovni očnjaciFoto: San Diego Natural History Museum

Iako ni sama pomisao na velikog, otrovnog, dlakavog pauka koji vam sa stropa špilje pada za vrat nije pretjerano ugodna, dobra je vijest da ćete ipak najvjerojatnije preživjeti njegov ugriz.

AUSTRALSKI PAUK ŠALJE POZDRAVE IZ PAKLA: Prizor koji će vam se urezati duboko u pamćenje

Ovaj pauk ne plete mrežu, već jednostavno potrči prema žrtvi usred noći i skoči na nju. S pomoću svojih crvenih očnjaka ubrizgava otrov koji je dovoljno jak da u potpunosti onesposobi sve što je veličine štakora ili manje.

Pretpostavlja se da se radi o najvećem pauku na ovome području.

“U cijelom svom iskustvu tijekom godina skupljanja paukova, nikada nisam vidjela toliko veliki primjerak”, kaže dr. Maria Luisa Jimenez, stručnjakinja za arahnide.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr