A ETIČKI PROBLEMI?

POVIJESNO OTKRIĆE KOJE ĆE PROMIJENITI ČOVJEČANSTVO: Znači li ovo kraj smrtonosnih nasljednih bolesti?

Znanstvenici su po prvi put uspjeli iz ljudskog embrija ‘srediti’ gen koji je odgovoran za smrtonosnu bolest srca, koja se u mnogim obiteljima prenosi s koljena na koljeno.

Tim američkih i južnokorejskih znanstvenika uspio je ‘urediti’ gene embrija tako da iz njih ukloni mogućnost razvoja hipertrofične kardiomiopatije. Embriji dobiveni iz spermija muškarca s ovom bolešću i jajne stanice zdrave žene te su razvijani do petog dana prije no što bi eksperiment bio prekinut.

Od hipertrofične kardiomiopatije, koja uzrokuje iznenadan zastoj srca, pati svaka 500. osoba, a šanse da ih oboljela osoba prenese na svoju djecu su 50:50. Do razvoja ‘lošeg’ gena, dolazi prilikom oplodnje.

Ovaj pothvat obavljen je uz pomoć tehnologije koja se zove Crispr te koja je bila proglašena otkrićem godine 2015.

Ovakvo ‘uređivanje’ gena daje nam uvid u budućnost medicine jer bi se istim principom moglo ukloniti oko 10.000 genetskih zdravstvenih poremećaja – od cistične fibroze do raka dojke. S vremenom bi te boelsti mogle sasvim iskorijeniti.

No, postavljaju se velika pitanja o etičnosti izmjene gena kod embrija i stvaranja tzv. ‘dizajnerskih beba’ koji bi mogli stati na put ovakvoj medicinskoj praksi, piše BBC.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr