PRIJETNJA SATELITIMA

OPASNOST IZ SVEMIRA SVE VIŠE PRIJETI ZEMLJI: Ako se nešto ne poduzme, život bi nam mogao izgledati radikalno drugačije

Europska svemirska agencija (ESA) sprema se očistiti svemirski otpad koji trenutačno orbitira oko našeg planeta.

Kako video dolje zorno prikazuje, svemirsko smeće oko našeg planeta postaje sve više koncentrirano, piše Mirror.

Opasnost po brojne satelite o čijim uslugama ovisimo

Ako ste gledali film ‘Gravitacija‘, znate kako je svemirski otpad – ostaci starih satelita, raketa i druge sitne čestice, mogu biti nevjerojatno opasne.

Veći komadi predstavljaju rizik za Međunarodnu svemirsku postaju i satelite u zemljinoj orbiti, koji pružaju usluge poput GPS-a, telekomunikacije, vremenske prognoze, ili promatranja Zemljine površine.

Od 18. do 21. travnja svjetski će se stručnjaci sastati u ESA-inom europskom središtu za svemirske operacije u njemačkom gradu Darmstadtu, na 7. europskoj konferenciji o svemirskom otpadu.

Raspravljati će o problemu svemirskog otpada i što se može učiniti kako bi se osiguralo da sateliti o kojima ovisimo i dalje djeluju sigurno.

SVEMIRSKI OTPAD: Smeće koje pluta oko Zemlje moglo bi dovesti do rata

Mreže, harpuni i pipci…

Razgovarati će se i o novim konceptima poput postavljanja velikih ‘konstelacija’ od nekoliko tisuća satelita za telekomunikacije.

ESA je već ranije objavila planove o mrežama s utezima koje bi se bacale na komade otpada kako bi ga se uhvatilo. Radi se o jednoj od više mogućih tehnika čišćenja svemira koju je predložila Europska svemirska agencija. Druge uključuju harpune, pipke i robotske ruke.

Povratak na Net.hr