Veliki obrat: Panika od suncanja mozda je bila nepotrebna?

Svedski su znanstvenici istrazivanje proveli na 30.000 zena u razdoblju od 20 godina. Objasnili su da svakodnevno nanosenje zastitnog faktora na kozu i izbjegavanje suncevih zraka kod nekih zena moze rezultirati manjkom vitamina D, sto se u nekim slucajevima povezuje s vrlo agresivnim oblicima raka koze.

Usred brojnih upozorenja o stetnosti pretjeranog izlaganja koze suncevim zrakama rezultati istrazivanja sto su ga proveli znanstvenici svedskog Karolinskog instituta pokazali su da je smrtnost od raka koze u zena koje zive u sjevernim zemljama Europe s niskim intenzitetom suncevih zraka, a tijekom ljetnih mjeseci su izbjegavale izlaganje suncu gotovo dvostruko veca u odnosu na skupinu koja je cinila suprotno.

Od zastite vise stete nego koristi

Svedski su znanstvenici istrazivanje proveli na 30.000 zena u razdoblju od 20 godina. Objasnili su da svakodnevno nanosenje zastitnog faktora na kozu i izbjegavanje suncevih zraka kod nekih zena moze rezultirati manjkom vitamina D, sto se u nekim slucajevima povezuje s vrlo agresivnim oblicima raka koze. Ovaj se vitamin u organizmu stvara upravo izlaganjem suncu, a vazan je jer organizam stiti od potencijalne pojave dijabetesa, tuberkuloze, multiple skleroze i rahitisa. Svedani su takoder upozorili kako bi naputci o tomu da se ljudi sto manje izlazu suncu i na kozu nanose visoke zastitne faktora zapravo mogli vise stetiti nego koristiti.

Sa svedskim kolegama slaze se i profesorica Dorothy Bennett s Londonskog sveucilista. Ona je za Business Insider rekla kako ovi rezultati pokazuju da bi se stanovnici zemalja sjeverne Europe ipak trebali u umjerenoj kolicini izlagati suncevim zrakama, umjesto da ga u potpunosti izbjegavaju. “Ukoliko ga izbjegavaju savjetuje im se uzimanje D vitamina u kapsulama”, rekla je prof. Bennett.

Povratak na Net.hr