Ogromni i otporni

OGROMNI TRAGOVI: Otisak stopala titanosaura jedan je od najvećih ikad pronađenih

Paleontolozi u zadnje vrijeme doslovce prate otiske stopala divovskih dinosaura, piše IFLScience.

Prije samo nekoliko mjeseci znanstvenici su naišli na fosilizirani otisak stopala mesojeda abelisaura u Boliviji, koji je bio dovoljno velik da se u njega smjesti odrasla osoba.

Otkriveno najvece stvorenje koje je ikad hodalo Zemljom

Najveće kopnene životinje ikada

A sada mu je zajednička japansko-mongolska ekspedicija pronašla pravog rivala u pustinji Gobi. Ovaj put, počinitelj je titanosaur. Ostavio je otisak dužine 1.06 metara i 0.77 metara širine, što znači da je ovaj biljojedni div bio preko 30 dug i 20 metara visok. Što je ekvivalent 12 ljudi koji stoje jedan drugome na ramenima.

Posljednje veće otkriće titanosaura dogodilo se prije dvije godine, kada je u Patagoniji pronađeno pravo groblje s ostacima šestero primjeraka ovih divovskih gmazova. Svaki je težio oko 85 tona, oko deset puta više od prosječnog tiranosaura.

Sklica izgleda titanosaura, te stopalo koje je ostavilo tragFoto: Okayama University of Science

Mnogi su uvjereni kako su ovi južnoamerički dinosauri najveće kopnene životinje u povijesti Zemlje, a vlasnik ovog novootkrivenog otiska stopala vjerojatno je bio slične veličine. Titanosauri su živjeli prije između 90 i 70 milijuna godina, u razdoblju kasne krede, dobi koja je pretstavljala sumrak dinosaurusa.

Iako ovaj novi otisak baš i nije veličine onog 1.2 metra dugog pronađenog u Boliviji, još je uvijek jedan od najvećih ikad pronađenih. Tim znanstvenika sa Znanstvenog sveučilišta Okayama (OUS) u Japanu trenutačno pregledava okolno područje u nadi da će pronaći i ostatke kostura.

“Cijeli kostur divovskog dinosaura koji je ostavio tako veliki otisak tek se treba otkriti u Mongoliji”, izjavio je medijima profesor Shinobu Ishigaki s OUS-a. “Očekuje se da bi se jednom morao otkriti i fosilizirani kostur takvoga dinosaura.”

Živjeli čak i na Antarktici

Pretpostavka načina na koji se kretao titanosaurov rođak, argentinosaurFoto: Wikipedia

Titanosauri su posljednja velika grupa sauropoda, a navodno su izumrli kada je ozloglašeni asteroid udario u Zemlju. Iako je njihova veličina dobro poznata, malo se zna o njihovom načinu života, a većina što znamo o njihovom načinu hoda temelji se na pretpostavkama. Ovaj bi otisak stopala trebao pomoći paleontolozima da boljerazumiju kako se titanosaur kretao po tlu i kojom brzinom.

Od 2014. bilo je samo jedno veće otkriće fosila titanosaura koji je bio relativno neoštećen. Brojni ostaci ovih dugovratih biljojednih divova izrazito su fragmentirani, a to ograničuje znanstvenike u razumjevanju ovih ogromnih gmazova.

No očito su bili dosta uspješni u preživljavanju, jer ih neke procjene smještaju u razdoblje od prije 90 do 66 milijuna godina, što je dosta dugo za bilo koju grupu dinosaura. Za primjer, grabežljivac spinosaur živio je samo 15 milijuna godina, između 112 i 97 milijuna godina prije nas.

Titanosaur koji je vlasnik ovog otiska bio je toliko velik da bi gotovo bilo kojem grabežljivcu iz njegovog doba bilo gotovo nemoguće savladati ga. S obzirom da su njegovi ostaci pronađeni na četiri kontinenta, uključujući Antarktiku (koja je u to doba bila znatno toplija i zelenija), ova grupa lutajućih titana s lakoćom je odbijala razne gladne grabežljivce.

Jednostano je nevjerojatno kako je tako velika životinja mogla narasti iz jaja koje nije imalo više od 12 cm u promjeru.

Povratak na Net.hr