Odgodeno lansiranje letjelice koja ce nas odvesti na Mars

Lansiranje bespilotne svemirske kapsule Orion iz Kennedyjeva svemirskog centra u Cape Canaveralu, kojim je trebalo poceti novo doba u istrazivanju svemira, odgodeno je za 24 sata, objavila je NASA.

Pokusni let Oriona koji je u u cetvrtak trebao utrti put eventualnom prevozenju ljudi na Mars, povijesni je iskorak u svemirskim letovima, poput prvog lansiranja iz programa Apollo 1961. ili lansiranja prvog raketoplana 1981., tvrde u NASA-i.

“Nismo imali ovakav osjecaj vec neko vrijeme, otkako je zavrsen nas ‘shuttle’ program”, rekao je Mike Sarafin, direktor leta. No, lansiranje je odgodeno je za 24 sata.

inama rade na projektu.

Mark Geyer, direktor programa Orion, rekao je da je “ovo pocetak istrazivanja izvan Zemljine orbite”. On i ostali duznosnici Americke svemirske agencije nestrpljivo iscekuju spoznaje o tome kako ce se letjelica ponasati u dubokom svemiru.Broadcast live streaming video on Ustream

Pokusni let trajat ce oko cetiri i pol sata i ukljucit ce dva kruga oko Zemlje. Prvi ce biti u niskoj orbiti izmedu 185 i 888 kilometara iznad nasih glava. U drugom ce motori rakete biti ponovo upaljeni i Orion ce poletjeli 5800 kilometara duboko u svemir.

Cetiri sata nakon lansiranja motori ce se ponovo pokrenuti na deset sekundi kako bi Orion krenuo prema Zemlji. Jedna od najkriticnijih faza leta bit ce u trenutku prolaska kapsule gornjim slojem Zemljine atmosfere pri brzini od 32,000 kilometara na sat.

Kontrola leta ce tada izgubiti kontakt s Orionom na dvije i pol minute jer ce se oko kapsule stvoriti uzarena plazma i blokirati signal. U tom trenutku kapsula ce se zagrijati na 2,200 stupnjeva Celzija.

Bude li sve u redu, Orion ce slobodnim padom nastaviti prema Zemlji, a usporavat ce ga tri golema padobrana. Kapsula bi trebala “pljusnuti” u Tihi ocean pokraj obale meksickog poluotoka Donja California u 17.29 po srednjoeuropskom vremenu. Orion ce potom pokupiti brod americke ratne mornarice i prevesti ga na kopno.

Povratak na Net.hr