U DOLINI NERETVE

OBITELJ POKOJNOG HOMEROLOGA: Nastavljamo dokazivati da je Troja bila na obali Jadrana

Obitelj pokojnog meksičkog hotelijera i homerologa Salinasa Pricea (na slici), koji je tvrdio da se Trojanski rat zbio u dolini Neretve, razasula je pepeo iz urne s njegovim posmrtnim ostacima po naselju Gabeli južno od Čapljine.

Price, koji je preminuo 2012. godine, označio je Gabelu glavnim trojanskim gradom Ilijem, a njegova je obitelj najavila nastavak istraživanja, objavili su u četvrtak mediji u Mostaru.

Razasuli očev pepeo po Gabeli

Sin Roberto Salinas Leon je po ostacima staroga grada u Gabeli prosuo pepeo iz urne s očevim posmrtnim ostacima, a tom činu nazočili su samo članovi obitelji i njihovi najbliži prijatelji iz Hercegovine.

Na taj je način ispunio očevu želju da dio njegovih posmrtnih ostataka počiva u njegovoj Troji, odnosno Gabeli.

“Za nas je ovo poseban događaj. Prvi put nakon očeve smrti smogli smo snage doći u kraj koji je on toliko volio”, rekao je Roberto Salinas Leon.

gabela
Gabela u dolini Neretve za vrijeme velike poplave 2010. godineFoto: Zoran Grizelj/PIXSELL

Zvijezda Sirius “otkrila” Troju u Gabeli

On je najavio da će nastaviti raditi na očevu djelu tvrdeći da teoriju njegova oca kako je mitska Troja u dolini Neretve potvrđuje kretanje zvijezde Sirius koju spominje Homer u djelima Ilijada i Odiseja, a čiji je položaj identičan položaju te zvijezde gledane s područja juga Hercegovine.

Uz to, tu je i mitska ptica čaplja, spominjana u Homerovim epovima po kojoj je Čapljina dobila ime, a koja ne obitava u Maloj Aziji.

Objavit će i slikovnicu

Salinasova kćerka Mary Lee Salinas najavila je izdavanje slikovnice za djecu koju je o temi Ilijade i Odiseje prije smrti napisao njezin otac.

Glavna hipoteza Priceovih studija o Homeru jest da zemljopisne informacije o Ilijadi i Odiseji jasno ukazuju na to da se Trojanski rat zbio u dolini Neretve.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr