ZANEMARILI DETERDŽENTE

NOVI ZAGAĐIVAČ NA POPISU: Pročistači otpadnih voda emitiraju više stakleničkih plinova nego što se mislilo

Nova studija otkriva da su razine stakleničkih plinova koje emitiraju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda veća od prethodnih procjena i da su zapravo veća za 12 do čak 23 posto.

Studija, objavljena u časopisu Environmental Science and Technology, pokazala je da emisije ugljika iz naftnih proizvoda obrađenih u postrojenjima otpadnih voda mogu povećati procjene ukupnih emisija stakleničkih plinova od 12 do 23 posto.

Prema priopćenju Američkog društva kemičara, prethodne procjene ugljičnog dioksida Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) nije uključivala emisija ugljičnog dioksida iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

PRAVA HOROR ANIMACIJA: Arktik gubi bitku s dramatičnim porastom temparatura

Zanemarivanje emisije ugljičnog dioksida iz pročistača otpadnih voda temeljilo se na pretpostavci da ta voda u velikoj mjeri sadrži i ispušta ugljik koji ne dolazi iz naftnih derivata, jer uglavnom sadrži ljudske izlučevine.

Ugljik iz sredstava za pranje

Međutim, znanstvenici koji istražuju sadržaj ugljika fosilnog porijekla u gradskim i industrijskim otpadnim vodama u različitim točkama u procesu pročišćavanja otkrili su se da relevantne količine naftnih derivata, kao što su sintetičke kemikalije iz sredstava za pranje, ispiru u otpadne vode i ta se količina na kraju mora dodati ukupnoj emisiji stakleničkih plinova.

Osim toga, istraživači su otkrili da sadržaj ugljika fosilnog porijekla u različitim fazama pročišćavanja unutar postrojenja za obradu otpadnih voda može iznositi čak 28 posto u primarnom dotoku te su dokazali da se takav ugljik različito raspoređuje nakon završteka pojedine faze pročišćavanja.

GORE JE NEGO SE MISLILO: Globalno zatopljenje bi moglo premašiti dogovorenu granicu u roku od jednog desetljeća

Prljavi za 12 do 23 posto

Dok ugljik nije bio uključen u procjene, IPCC je uzimao u obzir druge stakleničke plinove koje emitiraju postrojenja za obradu otpadnih voda, uključujući, metan i dušikov oksid. Uz dodatak ugljika iz postrojenja za obradu orpadnih voda, prethodne procjene ukupnih emisija stakleničkih plinova iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda mogu se povećati za 12 do 23 posto.

Sa svojim nalazima znanstvenici preporučuju dodavanje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u akcijske planove za suzbijanje emisija iz ovog izvora.

‘GLAD, ŽEĐ, PROPAST’: Globalno zatopljenje donosi apokalipsu, a većina toga nije ni svjesna

Nadalje, istraživači su otkrili da pročišćavanje mulja koji nastaje u procesu pročišćavanja otpadnih voda može biti prilika da se smanji emisija fosilnog ugljičnog dioksida iz postrojenja za pročišćavanje, uz napomenu da vezanje ugljika na licu mjesta smanjiti negativni utjecaj takvih postrojenja na klimu samo ako su pogonjena obnovljivim izvorima energije.

Povratak na Net.hr